Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От фейсбук работят с независими модератори и фактчекъри.
От фейсбук работят с независими модератори и фактчекъри.

А хиляди откровени измислици текат необезпокоявано в нюзфийдовете

Кой проверява и казва на фейсбук, че дадена новина е фалшива и кое съдържание не е подходящо за социалната мрежа, провери “24 часа” след 2 скандални случая от последните дни. Първо дописка в сайта ни бе маркирана като фалшива новина, а след това коментар на журналиста Георги Милков махнат заради “призиви към терористични действия”, без нито едното да е вярно.

Случаят с Милков е особено скандален. След като от САЩ ликвидират лидера на “Ал Кайда” Айман ал Зауахири, той пише в социалната мрежа аналитичен текст.

В него обяснява, че сякаш това не трогна света, тъй като брадатите злодеи от Арабския свят са изместени от нов антагонист (виж текста тук).

Милков, както е известно, е най-добрият познавач на Близкия изток у нас. В днешния брой има интервю от него с шефа на американския еврейски конгрес Дейвид Харис. Журналистът от “24 часа” Милков владее иврит, френски, арабски, английски и руски и последното нещо, в което може да бъде подозиран, е възхвала на арабския тероризъм.

След само час обаче текстът му е свален. За да се случи това, някой го е докладвал. От фейсбук не проверяват съдържанието, използват сътрудници.

“Ние не можем да следим всичко, дори не го проверяваме, а работим с външни хора, които владеят езика”, обясни за “24 часа” Йоханес Балдауф, който работи като мениджър публични политики в “Мета” - компанията майка на фейсбук. И посочи, че след това получените доклади се разглеждат от 15 000 души, които работят директно по модерацията на съдържанието. А други 25 000 следят за порнография, насилие и всякакъв друг вид неприемливо съдържание, което не е свързано с езика.

“Хората, които се занимават с модерация, са обучени да разпознават кога има и кога няма нарушение”, посочи Балдауф. Това означава, че след като някой е подал сигнал за публикацията на Милков, независим човек, който говори български език, я е проверил.

Той е изготвил доклад със заключение по казуса. Едва след това, работещ във фейсбук, е преценил, че става дума за нарушение на правилата. А ето и какво е получил Милков като обосновка защо публикацията му е махната: Ние не допускаме символи, възхвали или подкрепа за опасни лица или организации във фейсбук. Ние определяме “опасен” например като следните неща:

• Терористична дейност

• Организирана омраза или насилие

• Масови или серийни убийства

• Трафик на хора

• Престъпна или увреждаща дейност

Така излиза, че публикацията на Милков е заклеймена като призоваваща към терористична дейност. Нещо, което тя не прави.

Журналистът е обжалвал, но засега няма отговор от фейсбук. Освен изтриването на публикацията му, отнесъл и 1 ден наказание. Така 24 часа не можел да пише в социалната мрежа, нито дори да реагира на съобщения.

Милков далеч не е единственият с подобен казус. Проф. Евгений Дайнов например преди месец обясни, че първите 100 дни от войната в Украйна е бил блокиран от фейсбук заради коментар, че правеното от Путин е тероризъм.

Негови приятели, също демократично насочени, имали подобен проблем. През това време Дайнов получавал заплахи в социалната мрежа, включително за бесило, без отправилите ги да претърпят санкции.

Маркирана като фалшива новина бе дописка със заглавие “Митрофанова: Не можем просто да загърбим България. Тук са погребани 200 хил. наши войници”, излязла в сайта на “24 часа” на 29 юли. Тя е споделена във фейсбук страницата ни. В материала се цитира интервю на посланичката на Русия у нас - Елеонора Митрофанова, което тя е дала пред руската информационна агенция ТАСС. Някой обаче е подал сигнал, че това е фалшива новина и е започнала проверка.

Тя се прави от независими проверители на информация, популярни като фактчекъри (от англ. ез.) За България от “Мета” - компанията майка на фейсбук, си партнират с Агенция Франс прес. От агенцията посочват, че проверките се правят от Росен Босев, известен журналист, отразявал съдебната система дълги години. Неговият труд минава и през редактори.

В случая на “24 часа” обаче проверката е дело на сайта stopfake.org, който е украински. Екипът ни не можа да открие той да има договор с “Мета” за България. 

Факсимиле от материала на “24 часа”, обозначен като фалшива новина.
Факсимиле от материала на “24 часа”, обозначен като фалшива новина.

По-любопитното е, че тяхната проверка е за това дали има загинали 200 хиляди руски войници у нас.

“Както отбелязва историкът проф. Пламен Павлов в интервю за изданието “Фактор”, числото 200 хиляди е огромно преувеличение, “което се налага като пропаганда и се превръща в мантра от 50-те години на миналия век”, пише сайтът. И цитира историка, че реалното число е 11 905 жертви.

Заради това публикацията на “24 часа” се появява в новинарския поток на хората с надпис “Фалшива информация, проверено от независими проверители на информация”.

Реално това не е вярно, тъй като “24 часа” цитира истинско интервю на Митрофанова, в което тя действително казва това число. А от заглавието на “24 часа” изрично става ясно, че това не е твърдение на изданието, а думи на руската посланичка.

Още по-любопитното е, че като източник, от който става ясно, че новината е фалшива, е посочено руското издание на сайта. А той разполага с българска версия. От публикацията става ясно, че освен материала на “24 часа” като фалшива новина са маркирани и подобни статии в сайта на БНР, БНТ, Нова телевизия и други.

Но ако друго издание напише същото, публикацията няма да бъде маркирана като фалшива.

Още по-смущаващ случай бе, когато в “24 часа” бе публикувана дописка, оценяваща високо професионалната работа на колежката от БНР Елизабет Радкова, която проверила фактите в едно популярно меме, в което се твърдеше, че средното айкю на българите е само с 3 пункта по-високо от средното айкю на олигофрен. Нищо от публикацията не беше вярно - нито, че има такова изследване, нито че изобщо има такова нещо като средно айкю, нито дори колко са стойностите на айкюто на умствено изостаналите. А дори в оригиналната публикация на един ирландски тинктанк не се говори за българи, Радкова, която е един много добросъвестен журналист, бе разнищила фактите в това меме и бе установила, че в него всичко е фалшиво.

И вместо фалшивото меме да бъде премахнато, публикацията, оценяваща работата на Елизабет Радкова и съобщаваща истината в “24 часа”, бе етикетирана като “нарушение на стандартите на общноста” и санкционирана. А свършеното от колежката Радкова бе блестящ пример как се прави истински фактчекинг.

Всъщност фалшивите новини много се обичат от социалните мрежи. Нюзфийдовете са пълни с очевидни измишльотини, които никой не санкционира. А вместо това на санкции с измислени аргументи се подлагат сериозни, достоверни публикации от авторитетни медии.