Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гълъб Донев
Снимки: Йордан Симеонов
Гълъб Донев Снимки: Йордан Симеонов

Със смяната на кабинета се смени не само екипа, но и неговата антропология.

Сякаш гледам държавния съвет на Живков.

Това си и помислих като гледах изражението с присвитите очи на новия министър на енергетиката - като профил ми наподобява един пресен емигрант в Дубай.

Представяте ли си - на фона на всякакви спешни проблеми в държавата, които изискват проучване, стратегия и екип за справяне и едва тогава обявяване какво ще се прави - няколко часа след стъпване в длъжност спешна пресконференция! За какво - да ни обземе ужас, че държавата потъва без газ! Ама това - за предстоящия “ужас” го знаехме още от президента, който без да е виждал един документ обяви енергийна криза още преди да обяви кабинета!

Страхуване му е майката от време Оно!

Колко пъти потъвахме - то не бяха реактори на АЕЦ, конкурентна разруха с влизане в ЕС, поглъщане на икономиката от щатски капитали, роби на военния комплекс на САЩ… (да не отваряме дума за връщане на турските имена, джендърите, норвежците, ваксините и пр., важно е да се страхуваме от… Запада. От Русия само добро сме видели).

То и езикът им е от онова време. “Разрухата” често беше в докладите на БКП за наследството на царската власт. “Да спрем разрухата, да обновим България” беше и слоганът на Жан Виденов.

Та да се върна на пресконференцията.

Ето ви знаците на Покварата:

(1) 24 часа след стъпване в длъжност на министър, който не е помирисвал държавна работа, е вече готов с диагнозата за катастрофа в енергетиката - заради доставките на газ, които са под 15% като дял и значение за цялата енергетика

(2) веднага представя всички алтернативи на руския газ като отчайващи и почти невъзможни - но засега избягва да споменава "Газпром", затова се очаква ние сами да се сетим и да започнем да го искаме

(3) Азерският газ за 24 часа след смяна на кабинета рязко поскъпна и вече изглежда да не е опция - язък за интерконектора

(4) Имало седем танкера - да, ама само оферта. Т.е. нищо няма и щом няма договор - няма смисъл да се подписва такъв. Щото не били ясни слотовете на възможните терминали (това го запомнете!)

(5) И тук идва гениалната идея във време уж на криза и цайтнот за газ да се прави търг за избор на доставчик едва месец и нещо преди старта на отоплителния сезон! Това е за да се получи пак …оферта през …есента - за да е по-ниска от офертата сега през лятото, в условия на растящи газови цени! И тогава - спомняте ли си - къде ще са слотовете на терминалите за разтоварване, които сега ги няма?

(6) Вперихте ли вече поглед с надежда към Газпром? Защото оттам се очаква да получим “евтин” газ като този на Орбан (по-скъп от борсовия) и по-надежден, защото идва по тръба (сякаш Газпром спряха газа на Германия по въздух).

(7) Но най-вече, да подпишем нов дългосрочен договор - с каквито само работи Газпром - на цена, каквато ни каже и целият останал газ от “диверсификацията” да си купуваме само след като сме платили всички заявени предостатъчни количества.

(Take or pay). Т.е Зеро.

(8) А забелязвате ли някой от нашите Газпромчици да го тревожи къде отиват нашите пари? Че финасират война и убийства? Че финансираме държава, обявила ни за неприятелска? Че ще нарушим санкции? Че посоката ни е точно обратната приета от ЕС за скъсване на енергийната зависмост от Русия ?

Не, “на ползу джобу” отдавна е заместил “на ползу роду”.

(9) Така е като нямаме държавници, служби и прокуратура, които да скочат срещу това par excellence национално предателство.

Дано поне ни е останал народ!

От Фейсбук.