Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Газ ще има, цената ще падне след два месеца Иван Иванов, председател на КЕВР

Природен газ ще има, вярно, че цента ще бъде сравнително висока, поне що се касае до август и може би  следващия месец. След това цената на природния газ ще намалее. Това увери пред БТВ шефът на КЕВР Иван Иванов.

"Цената на газа ще намалее, защото ще бъдат осигурени доставките от Азербайджан в рамките на 1 млрд. куб. м при атрактивна ниска цена, договорена в далечната 2013 г. Няма основания за въвеждането на извънредна ситуация, свързана с газа", смята Иванов.

До края на годината, а и следващата газ ще доставяме по 3 направления. Освен вече договорените количества от Азербайджан, с тях се водят преговори за още половин млрд. куб. м. Останалите количества ще дойдат от течен природен газ. "В Източното Черноморие има такива съдове с достатъчно количества, там проблемът, който трябва да бъде решен е довеждащата до границата на България инфраструктура. По-лесната част от договорките са количествата от тези танкери, въпросът е къде ще бъде разтоварен, за да бъде регазифициран, и по какъв тръбопровод ще достигне до България", обясни шефът на КЕВР. Най-изгоден вариант е през Турция, но там всички стоянки са ангажирани до края на годината. Вариант остава Гърция.

Щабът, който служебният премиер Гълъб Донев сформира за решаване на енергийната криза ще работи за гарантиране на доставките до края на следващата година.  Иванов отбеляза, че "Булгаргаз" и правителството е трябвало да вземат мерки още през февруари, когато е станало ясно, че се задава военен конфликт. Този момент бе пропуснат и сега ще бъде наваксан с по-високи цени на доставките на природен газ, предупреди шефът на КЕВР. Макар да не е част от кризисния щаб, Иванов и шефът на ДАНС присъстват на заседанията. Има орган, който търси решения и те ще бъдат намерени, успокои той.

"Топлофикация" София няма да спре, увери шефът на КЕВР. Той е против възобновяване на преговорите с "Газпром", защото са ненадежден партньор. 

"Булгаргаз" дължат данъци в размер на 105 млн. лв. към НАП. За да плаща доставка на газ дружеството, трябва да бъде подпомогнато финансово, но по какъв обаче ще бъде направен механизмът все още не е известно, каза още Иван Иванов.