Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Русия загуби една от възможностите си да тероризира света, заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение, коментирайки пристигането на първия товарен кораб с украинско зърно в пролива Босфор в Истанбул.

"Днес първият кораб с украинско зърно пристигна в Босфора, след като премина през специалния коридор в Черно море, който беше договорен, за да се отблокират нашите пристанища. Целта ни сега е да има регулярност: когато един кораб напуска пристанището, там вече трябва да има други кораби - както тези, които се товарят, така и тези, които са на път към пристанището. Непрекъснатостта и редовността са необходим принцип, от който се нуждаят всички потребители на нашите селскостопански продукти", каза Зеленски, цитиран от БГНЕС. 

Той подчерта, че износът през тази година е необходим, за да могат украинските фермери и селскостопански компании да разполагат с достатъчно ресурси за сеитбата през следващата година.

"Това вече е въпрос на продоволствена сигурност, а за нашата страна следващата година е осигурена сега", каза президентът.

Зеленски заяви, че Русия е предизвикала продоволствената криза, за да използва доставките на пшеница, царевица и петрол като оръжие.

"Точно както вече прави с газа и петрола - Русия създава недостиг, повишава цените, а когато провокира социални сътресения, изисква политически отстъпки. Това не трябва да се случва с храната. Разбира се, че разбираме с кого си имаме работа. А Русия разбира, че губи една от възможностите си да тероризира света", добави държавният глава.

Според него, когато светът е обединен, когато партньорите изпълняват задълженията си, е възможно да се постигне желаният резултат.

"През следващите дни ще видим как ще продължи инициативата със зърно. И искам всички в Украйна да го разберат - въпреки кампанията за дезинформация относно инициативата за зърното, която се разпространява от враговете на нашата държава... Всяка гривна, спечелена от нашите земеделци, и всички възстановени международни връзки на Украйна ще бъдат принос към укрепването на нашата държава", подчерта Зеленски.

На 2 август турското министерство на националната отбрана съобщи, че корабът "Разони" с царевица на борда, който е напуснал украинското пристанище Одеса, е достигнал пролива Босфор в Черно море.

На 22 юли в Истанбул в присъствието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и генералния секретар на ООН Антонио Гутериш беше подписано споразумение за безопасно транспортиране на зърно от украинските пристанища. Документът беше подписан от представители на Украйна, Русия, ООН и Турция.