Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Предложението на Москва цели да вкара трета страна в преговорите - Германия

Руски служители добавят осъден за убийство на чеченски сепаратист

Кремъл настоява пред Белия дом за “тиха дипломация”

Сюжетът с опита за размяна на оръжейния търговец Виктор Бут, известен в България заради полети на компаниите му до летище Бургас, за баскетболната звезда от WNBA Бритни Грайнър и бившия морски пехотинец, консултант по сигурността Пол Уилън, има ново развитие. Руски правителствени служители са поискали в сделката за размяна на затворници да бъде добавен и бивш полковник от контраразузнаването, осъден за убийството на бившия чеченски боец Зелимхан "Торнике" Хангошвили, сражавал се срещу руските военни части в Чечения.

Руснаците са предали искането на САЩ по-рано през юли чрез неофициален обратен канал, използван от Федералната служба за сигурност (ФСБ). Според информация, оповестена от Си Ен Ен, става дума за Вадим Красиков. РИА Новости твърди, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен не е отговорил на въпроса на руската медия дали САЩ са готови да включат лице на име Вадим Красиков

в схемата

за размяна на Виктор Бут

Вадим Соколов (Вадим Красиков) беше осъден на доживотен затвор миналия декември за убийството в берлинския парк "Тиргартен" през 2019 г. След него руският президент Владимир Путин обяви, че Хангошвили е бил "убиец", замесен в няколко терористични атаки в Русия. Германия изгони двама руски дипломати заради отказ да съдействат на разследването. Няколко дни по-късно Русия обяви двама служители на германското посолство в Москва за персона нон грата.

Случаят обтегна отношенията между двете страни. През 2020 г. прокуратурата в Германия повдигна обвинение срещу Красиков, като от позицията на германското обвинение става ясно, че зад поръчката за убийството стои руска държавна агенция. Осъденият се подвизава в Германия с друга самоличност и задграничен паспорт, издаден на името на "Вадим Соколов", но е разпознат чрез свидетел. В момента Красиков излежава присъдата си в Германия.

Намесването на трета страна прави сделката значително по-трудна. Искането на руснаците за Красиков се смята за проблематично по няколко причини, твърдят източници на Cи Ен Ен. То не е било съобщено официално, а през обратния канал на ФСБ и правителството на САЩ не го разглежда като законно насрещно предложение на предложението на САЩ, съобщава Cи Ен Ен. Но подчертавайки решимостта на администрацията на Байдън да върне Грайнър и Уилън обратно в САЩ, американски служители са направили

тихи запитвания

към германците

дали биха желали да включат Красиков в сделката, споделя високопоставен източник от германското правителство. Американски служител окачествява искането на Москва като проверка на статуса на Красиков.

Разговорите никога не са били издигани до най-високите нива в германското правителство и включването на Красиков в потенциална сделка не е било сериозно обмисляно, казва германският източник, цитиран от Си Ен Ен. Но дискусиите, за които Си Ен Ен съобщи за първи път, разкриват, че руските официални лица поне донякъде са се ангажирали с предложението на САЩ. Въпреки че искането не е направено по официални канали, ФСБ има обширни правомощия и е основна част от руския апарат за сигурност.

Ейдриън Уотсън, говорител на Съвета за национална сигурност, коментира пред Cи Ен Ен, че "държането на двама неправомерно задържани американци за заложници за освобождаването на руски убиец, арестуван в трета страна, не е сериозно насрещно предложение. Това е недобросъвестен опит да се избегне сделката на масата, която Русия трябва да приеме."

Координаторът на Съвета за национална сигурност за стратегически комуникации Джон Кърби също нарича искането на Русия "опит за избягване на много сериозна оферта" по време на интервю за Cи Ен Ен. Той добавя: "Призоваваме Русия да приеме това предложение сериозно" и отрича, че преговорите за размяната са в застой. "Просто те не бяха готови… да обмислят сериозно предложението, което направихме. Не бих казал, че са в застой... Ние

много искаме да видим Бритни и Пол да се върнат у дома

при семействата си, където им е мястото... Те са неправомерно задържани там. И ние просто ще продължим да работим", казва Кърби.

Предложението на Москва цели да вкара трета страна в преговорите - Германия.

"За да запазим най-добрата възможност за успешен изход, няма да коментираме публично никакви спекулации", коментира служител на Държавния департамент пред Cи Ен Ен. А според държавния секретар Антъни Блинкен САЩ са поставили "съществено предложение на масата преди седмици", за да улеснят освобождаването на Грайнър и Уилън.

Той добавя, че "нашите правителства са комуникирали многократно и директно по това предложение". На 29 юли Блинкен разговаря с руския външен министър Сергей Лавров относно предложената размяна. Той твърди, че са имали "откровен и директен разговор". "Притиснах Кремъл да приеме същественото предложение, което направихме за освобождаването на Пол Уилън и Бритни Грийнър", добавя Блинкен.

Руското външно министерство заяви в изявление, че Лавров е предложил на Блинкен САЩ да се върнат към режим на

“тиха дипломация” по отношение на възможна размяна

на затворници "без спекулативно оповестяване на информация".

Не е ясно дали Красиков е бил обсъждан по време на разговора. Множество източници казват пред Си Ен Ен, че дори да не е Красиков, руснаците вероятно ще поискат двама затворници да бъдат освободени в замяна на Грийнър и Уилън. Руските правителствени служители посочиха публично през последните седмици, че искат да видят освобождаването на Виктор Бут и Роман Селезньов, осъден хакер, който в момента излежава 27-годишна присъда в САЩ.

"Не съм сигурен, че някаква допълнителна активност, особено в публичното пространство, ще помогне за правилен, балансиран компромис и ще бъде основа за облекчаване на съдбата на много наши сънародници като Виктор Бут, който има здравословни проблеми, или като Селезньов и много други", каза заместник руският външен министър Сергей Рябков пред репортери през юли. Но американски служители смятат, че Русия просто се опитва да спечели време, като прави несериозни предложения.