Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валентин Димитров - Вальо Топлото
Валентин Димитров - Вальо Топлото

Прокуратурата поиска 10 години затвор за бившия шеф на столичната "Топлофикация" 

Днес, когато е особено актуална темата за цената на парното и ще го има ли въобще през зимата, най-популярният бивш шеф на столичната “Топлофикация” ще научи до часове съдебното решение по поредното дело в живота си.

Валентин Димитров, който стана емблематичен с прякора си Вальо Топлото, в четвъртък ще бъде осъден или оправдан по най-големия процес срещу себе си - за пране на 12 млн. лева и данъчни престъпления в размер на 2 млн. лева.

Делото е в съдебна фаза от 3 септември 2009-а, а на 4 август 2022 г. ще приключи едва на първа инстанция в Софийския градски съд. Очаква се съдия Петя Крънчева да обяви решението си в 9,30 часа.

По това дело Вальо Топлото беше

подсъдим заедно с майка си Цеца Димитрова,

Майката на Валентин Димитров - Цеца Димитрова, 4 години обикаля из съдебните зали.
Майката на Валентин Димитров - Цеца Димитрова, 4 години обикаля из съдебните зали.

станала известна като баба Цеца, но тя не доживя да узнае развръзката и почина на 86-годишна възраст.

Поради кончината ѝ през 2011 г. процесът срещу нея беше прекратен. Той се водеше за укриване на 200 хил. лева данъци. Над 4 г. от живота на пенсионерката обаче минаха под знака на разследванията срещу сина ѝ, които през далечната 2006 г. започнаха много шумно.

На последното заседание по делото за пране на пари, което беше на 27 юли, прокуратурата поиска средното наказание, предвидено в закона. Според Наказателния кодекс за подобно провинение се дава между 5 и 15 години, така че средното е 10 години, а глобата е между 10 и 30 хил. лева.

Каквото и да присъди съдия Петя Крънчева, то няма да е окончателно, защото предстоят още две инстанции - апелативен и върховен съд.

Въпросът е обаче дали ще се стигне дотам, защото е

на път да изтече абсолютната давност

Съдия Петя Крънчева ще обяви присъдата в четвъртък.
Съдия Петя Крънчева ще обяви присъдата в четвъртък.

За голяма част от престъпленията, за които Валентин Димитров е подсъдим, абсолютната давност за наказателно преследване изтече. Макар че тя е 22 години и половина, той е подсъдим за престъпления, извършени между 1999 - 2006 г., и погасяването по давност започна през 2021 г.

Процесът за пране на пари се проточи 13 години поради много причини. Сред най-честите бяха заболявания на адвокатите на Валентин Димитров или на него самия, смяна на защитниците - през годините се изредиха десетина, включително Вальо Топлото поиска и служебни, защото не можел да плаща, отсъствие на съдебни заседатели, командировки на съдията, отлагания поради молби на вещите лица, очакване на документи от Австрия, отсъствие на свидетели.

Справка в двете системи на Софийския градски съд показва, че в периода 3 септември 2009 -а - 27 юли 2022-а са се провели 101 заседания, някои от тях са били закрити. По същото дело през 2012-а Вальо Топлото поиска да сключи споразумение с покуратурата, но до такова така и не се стигна. През 2014-а Висшият съдебен съвет (ВСС) дори извърши проверка за забавянето, а тогава бяха минали едва 5 години.

В хода на делото за пране на пари Валентин Димитров поиска съдът да вдигне запор върху 197 881 лв. по негови сметки. Обясни, че парите били спечелени от почтен бизнес.

Преди да почне работа в “Топлофикация”, той имал 2 сметки в австрийска банка, открити през 1989 и 1990 г.

До 2006-а Валентин Димитров, който тогава оглавява “Топлофикация”, се изявява и като паркетен лъв.

Страстта му към лукса му изигра лоша шега,

защото единствената му ефектива присъда - 3 години затвор е затова, че е похарчил пари на столичното парно за джет, джакузи, синьо сирене, мюсли, диетични храни, сухи пасти, ракия, водка, какао, мед, кексчета, яйца.

Само през 2005-а изхарчил 52 хил. лева за шоколад “Линд”, морска сол, пици, гризини, подправки, маслини,

сушени плодове, чипсове, пуканки, зехтин, оцет, горчица, майонеза, точени кори, броколи, лефер, сафрид, паламуд, щрудел, спагети, домати, балсамов оцет и артишок. Оказва се, че по време на Вальо Топлото за нуждите на парното са били купувани четки за зъби, ризи, ароматизатори, дезодоранти, чехли, халати, пяна за коса, кърпи за лице, ароматни свещи, боя за обувки, хвойнов еликсир, закачалки, препарати против молци, душ гел, дезинфектант.

Вальо Топлото е арестуван през юли 2006 г. Преди това от Австрия идва сигнал за съмнителни сметки с 4 млн. евро на българин в Куфщайн. Започва разследване. През август 2006 г. в сейфове в наши банки са открити 4 млн. лева. През декември са задържани и бившите заместници на Димитров - Георги Рогачев и Емил Антонов, екссъветничката му Лина Албанска и шефката на фирма “Шибър” Мая Стоилова. Имотите и сметките на Топлото са запорирани.

Разследването е разделено на 4 дела. Наблюдаващият прокурор е Божидар Джамбазов, който вече е във Върховната касационна прокуратура. Обвиненията са за престъпление по служба, пране на пари, за нарушение на валутния закон, безстопанственост.

В следващите години едва ли има съдия в Софийския градски съд, който да не се сблъсква с Вальо Топлото. През годините той твърде често може да бъде видян във фоайето на Съдебната палата в София. От предишния лукс вече няма и помен. Димитров “се носи” повече от скромно. Често дрехите му изглеждат като купени от втора употреба. Документите си пренася често и в найлонова торба.

От 2015 до 2018 година беше в затворническото общежитие в Казичене заради синьото сирене, мюслито, вафлите и джета.

През това време бе

оправдан по делото за валутни престъпления

То тръгва отначало два пъти в Софийския районен съд, а обвинителният акт беше връщан на прокуратурата 2 пъти. Според това обвинение между 1999 и 2003 г. в Австрия Вальо Топлото извършил финансови сделки в нарушение на валутното ни законодателство, като предоставените от него кредити и сделки с ценни книжа са за близо 6 млн. лв. Другото обвинение беше, че между 2004 и 2006 г. пак e нарушил валутните закони като управител на фирма “Промарк”. Той не декларирал пред БНБ сделки за над 16 млн. лв.

На първа инстанция районният съд го осъди на 5 г. затвор. После градският съд върна делото на прокуратурата. То стартира отново в районния съд през август 2014 г. След оправдателната присъда обаче прокуратурата отказа да поддържа обвинението, тъй като това, за което Димитров е подведен под отговорност, не било престъпление.

Върховният касационен съд (ВКС) е обявил за решаване и делото му за длъжностно присвояване на близо 4,5 млн. лева. През годините по него Валентин Димитров беше и осъждан и оправдаван. То стигна веднъж до ВКС, който реши съдебното следствие да започне отначало и през 2019 г. Софийският градски съд оправда Димитров и останалите подсъдими. Преди две години същото направи и апелативният съд.

И въпреки абсурдно дългата съдебна сага Вальо Топлото остава един от най-известните осъдени у нас за корупционно престъпление - безстопанственост, макар парите да са похарчени за “глезотийки”.