Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Крум Зарков
Крум Зарков
  • Летящият старт на младия юрист в политиката гжо изстреля от Сорбоната до министерския стол
  • Заяви се като конкурент на Корнелия Нинова за лидерския стол, но до избор не се стигна с отхвърлянето на оставката й
  • Неговият глас "против" попречи на БСП да вкара в пленарната зала гласуването за връщане на хартиената бюлетина
  • След фалстарт с нелепа шега за ченгета от ДС измъчване на дядовци стана много премерен към медийните си участия

При всяко раздаване на постове в бъдещ червен кабинет в последните години за правосъдното министерство неизменно се спрягаше името на Крум Зарков.

И това не е напразно - той се чувства силен на юридическия терен. Завършил е право в Сорбоната, специализирал е в Академията по международно право в Хага, работил е към Центъра за изследване и науки в областта на международното публично право във Франция. А и има наследственост - дядо му е ген. Леонид Кацамунски, бивш началник на националното следствие, работил и като съдия, и като прокурор, и като адвокат.

Зарков влезе с летящ стар в политиката. През 2016 г., едва 2 г., след като стана партиен член, вече бе част и от оперативното ръководство на партията. Покани го лично току-що избраната лидерка Корнелия Нинова, което бе изненада за мнозина предвид партийната му история. Защото вратите на БСП му отваря един от най-яростните опоненти на Нинова - Атанас Мерджанов, а след това младият юрист работи в офиса на евродепутата Георги Пирински, който днес също е сред основните критици на лидерката.

Всъщност изборът на Нинова бе много далновиден - Зарков пое щафетата от старата генерация леви юристи (сред които знакови имена като Любен Корнезов, Михаил Миков, Татяна Дончева и Мая Манолова) след като известно време този фланг на парламентарната група бе оголен.

Зарков познава не само лъскавата страна на политиката и парламента, но и онази - скритата, в която се трудят много хора, за да изготвят позиции и законопроекти. Работил е като инспектор-юрист към Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Бил е и експерт във вътрешната комисия на парламента.

До скоро през него минаваха основните законодателни инициативи на левицата. Когато не бе съгласен с някоя от предлаганите от колегите му политики, просто отстъпваше встрани.

Не направи така обаче по темата за машинното гласуване. Спази принципите си и бе единственият от БСП, който гласува против включването в пленарната зала на промените в закона, с които се връщаше и хартиената бюлетина. И всъщност именно с неговия глас точката не мина. Което предизвика гнева на колегите му и на "Позитано" 20 и окончателно извади юриста от следващите депутатски листи.

Зарков бе определен като новия любимец на партията след 50-ия юбилеен конгрес през 2020 г., когато изненадващо се класира първи в предпочитанията на делегатите за новия състав на Националния съвет. И така зае място, което дълги години бе "запазено" за иконата на партията - Стефан Данаилов.

Умерен и диалогичен, той е харесван от всички в БСП - и от опозиционерите, и от тези около Нинова, колкото и последните да не си го признават. Другарите му го определят като гласът на разума в партията. Не само слуша, но и чува, дори да не е съгласен с чутото. Като много добър юрист се води винаги първо от преценката си, а после от емоциите. А според майка му е добър политик, защото обича хората, помни техните истории и се ангажира с тях, за да помогне.

Дълго време бе част от ръководството на партията и въпреки несъгласието си с решенията му не си позволяваше да отправя публични критики.

През април миналата година обаче младият социалист единствен от Изпълнителното бюро надигна глас и поиска оставката на Нинова заради провала на изборите, когато БСП от втора стана трета политическа сила. Не получи такава, но бе изваден от тясното партийно ръководство. Нищо, че се оказа прав за спиралата на падението, в която БСП влезе.

Когато миналата есен, след третата поредна загуба на изборите, Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на БСП, Зарков бе първият, който публично се заяви като неин конкурент за поста. До нов избор обаче така и не се стигна, защото оставката й бе отхвърлена от конгреса през януари.

В последните месеци заедно с кмета на Перник Станислав Владимиров и с шефа на групата на евродепутатите от БСП Петър Витанов направиха трио и обикалят страната в срещи и дискусии с членове и в опит да възродят партийния живот.

А че е фаворит и на Румен Радев стана ясно миналата есен, когато майка му - известната журналистка Анна Заркова, знаково стана едно от трите лица начело на инициативния комитет за издигане на президента за втори мандат. И още един знак даде Радев към младия социалист - той и Илияна Йотова избраха именно Русе - регионът, където Зарков бе водач, за да закрият предизборната си кампания преди първи тур.

Интересен факт е, че и лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев още преди изборите миналия октомври посочиха Зарков като човекът, с когото биха разговаряли в БСП. След това обаче се сработиха с Корнелия Нинова.

Крум не обича показните акции, нито изхвърлянията, само за да попадне в медиите. Говори пред журналисти само когато наистина има какво да каже. Което не е учудващо, като се знае коя е майка му.

Но обеца на ухото му е фалстартът на кариерата му на депутат. През 2017 г., по време на предизборната кампания, Зарков закъсня за участие в тв студио и направи опит да се извини с нелепа шега: "Закъснях за предаването, защото с едни ченгета от ДС се чудехме как да измъчваме нечий дядо."

Репликата му всъщност бе саркастичен отговор на упреци от предишни дни на Бойко Борисов срещу БСП. След разразилия се скандал Зарков се извини и показа, че, за разлика от много свои колеги, намира сили да признае грешките си.