Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене


Възпитаничка на английската гимназия и магистър по финанси на УНСС ще отговаря за държавните финанси по време на служебния кабинет. По-голямата част от кариерата и във финансовото министерство е свързана с държавните разходи.
Посочената от президента за служебен финансов министър Росица Велкова започва работа във финансовото министерство през 1993 г. Десет години след това- от 2001 г. до 2017 тя вече оглавява отдел „Устойчиво икономическо развитие” в дирекция „Държавни разходи“. Нейният периметър е бюджетното финансиране на първостепенни разпоредители с бюджет. За кратко, по същото време тя е зам.председател на разформированата по-късно „Държавна агенция за осигурителен надзор“.
През 2008-2009 г. Велкова представлява страната ни в групата на финансовите експерти и във Финансовата комисия, които обсъждат бюджетните, финансовите и административните въпроси на ЮНЕСКО.
От ноември 2017 до април 2021 г. – по време на кабинета „Борисов 3“ и по време на служебния кабинет от 2001 г., тя е заместник-министър на финансите. Тогава подчинени са и ключовите дирекции: Държавни разходи“, „Финанси на общините“; „Държавно съкровище“, „Държавен дълг“ . Отговаря пряко и за „Централно възлагане и обществени поръчки“.
Колегите и я описват като сдържан професионалист, странящ от медийната шумотевица и кулоарните интриги. По отношение на разходите, Велкова е стегната и не обича разхищенията на държавен ресурс.