Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕМИЛИЯН ГЕБРЕВ
ЕМИЛИЯН ГЕБРЕВ

Никой не е пострадал при инцидента в склада в Карнобат

Причините ще кажат разследващите, заяви оръжейният търговец

Взривове в складове за боеприпаси с отпаднала необходимост в Карнобат вдигнаха на крак властите рано сутринта в неделя.

Те са били предшествани от пожар в една от 4-те сгради на фирма “Емко” на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Няма жертви и пострадали.

“Какви са причините, не е ясно. Тепърва ще се изясняват обстоятелствата”, каза представителят на фирмата инж. Славчо Демиев.

Никой не се наема да каже дали пожарът бил умишлен, или предизвикан от техническа неизправност.

“Не мога да кажа причините за взривовете, това е работа на разследващите”, каза Гебрев за БНТ. Пред Нова тв уточни, че няма как да се случи самовъзпламеняване, защото си има изисквания, които са спазени.

Сигналът е получен в 3,30 ч. След това започнали да се чуват гърмежи, вероятно от възпламенени боеприпаси. Последният бил в 5 ч. Гърмежите идвали от едната сграда, но огънят от нея не се прехвърлил на другите 3, тъй като била добре обезопасена.

Според кмета на Карнобат Георги Димитров заради ранния час и отдалечеността на складовете местните не са усетили взрива.

Складовете се намират на 4 км от града
в местността Чобан дере.

“24 часа” откри кмета Димитров в чужбина. Той успокои, че ситуацията е под контрол и не се налага евакуация. Когато избухнал огънят, в складовете имало двама пазачи.

До редакционното приключване на броя на мястото имаше тлеещи останки. Пожарникарите се въздържат да влизат в сградите, тъй като по протокол трябва да минат 72 часа от последния взрив. Това означава, че наземният оглед ще почне в сряда след 5 ч. Дотогава ще се извършва с два дрона.

“На място има пожарни екипи, полиция, компетентни органи. Специалисти ще кажат за причините и щетите”, заяви по телефона Димитров.

И отхвърли възможността осколки от снаряди да са попаднали в жилищни сгради. Обгазяване също било изключено.

Съоръженията на “Емко” се намират в бивши военни поделения,

които Гебрев купил и преди 8 г. превърнал с складове.

Емилиян Гебрев, синът му Христо и производственият шеф на “Емко” Валентин Тахчиев бяха приети в болница след отравяне през април 2015 г. По-късно се оказа, че е с новичок. За случая прокуратурата разследва трима руснаци, които са офицери от ГРУ.

Два от взривените складове в България преди години, за които се търси руска връзка, са на “Емко”. Първият е от 12 ноември 2011 г. Тогава в склад до Ловни дол, Севлиевско, избухва взрив. Унищожени са боеприпаси, които трябвало да бъдат изнесени в Грузия, която е в конфликт с Русия от 2008 г.

Вторият случай е от 21 март 2015 г. След пожар в складове до с. Иганово, които са на ВМЗ - Сопот, са унищожени боеприпаси пак на “Емко”.

А в Чехия през 2014 г. взривове избухнаха в складове на Гебрев във Врбетице. В статия на “Ню Йорк таймс” от април 2021 г. се твърди, че Гебрев е признал, че сред взривените през 2014 г. в Чехия негови боеприпаси е имало и оръдия за Украйна.