Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПОКРОВИТЕЛСТВО: Иса Бесооу се огежда зад гърба на Ахмед Доган по време на предизборната обиколка из губернията му.
ПОКРОВИТЕЛСТВО: Иса Бесооу се огежда зад гърба на Ахмед Доган по време на предизборната обиколка из губернията му.

Иса Бесоолу е бизнесменът, заради когото вицепремиерът Цветан Цветанов и зам.-шефът на ДПС Лютви Местан се скараха в парламента.
Цветанов обвини зам.-шефа на ДПС, че е оказвал натиск по дело срещу Бесоолу, който бе 4-ти в листата на движението на последните парламентарни избори.
Лютви Местан отговори от парламентарната трибуна, че Бесоолу е незаконно подслушва. Заради скандала в парламента бе създадена анкетна комсия, която трябва да разнищи случая и по-специално има ли Иса Бесоолу покровители, които са лобирали за него пред покуратурата и съда.

Данъчни афери, подкуп, незаконна сеч на дървесина, нагласени обществени поръчки и политически протекции от високо ниво. С това хората от старозагорска област свързват Иса Бесоолу от село Александрово. Той е осъден за склоняване на длъжностно лице към подкуп.
38-годишният мъж живее в сарай в подножието на Средна гора, където често отскачат високи гости от София. Вози се в последни модели джипове. Днес сградата с навес и барбекю, точно както на Ахмед Доган, е запорирана от Комисията "Коларов", както и банкови сметки на Бесоолу и дружествени дялове на фирмите му.
Бесоолу владее дърводобива, транспорта, търговията с горива и строителството
в Павел баня, където е общински съветник от ДПС, след като не успя да стане депутат на последните парламентарни избори. През 2009 година той е кандидат за народен представител от старозагорската листа, която се оглавява от Лютви Местан.
Местни често засичат депутата и Бесоолу в една от бензиностанциите на бизнесмена. Витаят съмнения дали ги свързва единствено политиката покрай ДПС, но те окончателно отпадат, когато Цветан Цветанов попита в парламента дали Лютви Местан е оказвал натиск по делото, което се води срещу Иса Бесоолу. То обаче не е свързано с политика, а с бизнес.
По него Бесоолу е осъден за склоняване на длъжностно лице към кражба на общински пари. Те са предназначени за подкуп на вещо лице, което трябва да занижи оценката на апетитен имот в Павел баня, който фирма на Бесоолу трябва да закупи.
Ето какво пише в папките на делото, по което човекът на Лютви Местан е осъден на две инстанции, но условно.
През март 2009 година областният управител на Стара Загора открива процедура с тайно наддаване за имот от 13 хил. квадрата в Павел баня.
Там има изградена инфраструктура, минерален извор, спортни съоръжения. Цената е 710 хиляди без ДДС. Фирмата "Екоплод" ЕООД на Бесоолу печели, но после се отказва. Насрочен е втори търг, този път в пакет с още един парцел. Преди него трябва да се оцени отново имотът, защото се оказва, че там има съоръжения, които са публична държавна собственост. Областната управа възлага работата на лицензирания оценител Дончо Донев.
Дни след това по телефона му се обажда Иса Бесоолу - кандидатът за имота, чиято цена той трябва да определи. Бесоолу настоява цената на двата имота да е 300-400 хиляди лева, повече от два пъти по-малко, отколкото е реалната. Бесоолу няколко пъти повтаря, че ще му се отблагодари за услугата.
Донев отговаря, че ще се произнесе за цената, когато проучи пазара. Така приключва първият им контакт. Притеснен от телефонното обаждане на небезизвестния в региона бизнесмен, лицензираният оценител Дончо Донев споделя проблема с негова позната адвокатка Христина Петрова, която е и общински съветник, както и Иса Бесоолу.
Оказва се, че двамата са близки, защото по делото пише, че точно тя обслужва фирмите му като юрист. Когато влиза в офиса й, Дончо
Донев отново е подложен на убеждение да помогне на Бесоолу да вземе имотите
на безценица.
Христина Петрова набира шефа си по телефона. Така Донев и Бесоолу отново говорят за далаверата. Петрова дори предлага на оценителя да впише цената, искана от Бесоолу и да сложи печат на някой негов колега, за да не пострада той.
Донев си тръгва и от тази среща след поредния натиск. Христина Петрова обаче не се отказва. Звъни му по телефона. Казва, че Бесоолу го чака на бензиностанцията си на подбалканския път, за да се разберат. Дончо Донев отива и двамата сядат в кафенето.
Това, което участниците в аферата досега не предполагат, е, че в полицията има оперативна информация за случая и готвената далавера. Съдът дори е издал разрешение за подслушване на телефони.
Не след дълго Донев ще бъде поканен на беседа, където ще признае всичко и ще съдейства за разплитане на случая, който завършва с ареста на Бесоолу и любовницата му месец по-късно.
"Ако направиш каквото искам, ще ти се отблагодаря" - казва човекът на Лютви Местан по време на срещата в бензиностанцията и на лист хартия с химикал пише "10 000" - Ще ти ги дам, ако свършиш работа. Ако не занижиш оценките, ще направя така, че договорът ти с областната управа да бъде прекратен, и някой друг ще поеме тази работа. Пак ще стане, каквото искам."
Тези събития се развиват в края на юни 2009 г., месец преди парламентарните избори. Преданият на ДПС
Иса Бесоолу е включен
 в листата на движението
от Стара Загора. Губернията му - Павел баня, е посетена лично от Ахмед Доган, а Бесоолу е плътно зад лидера си на предизборните срещи с електората.
Процедурата по продажбата на имота се точи и след изборите. От листата на ДПС като депутат влиза само Лютви Местан. Иса Бесоолу остава общински съветник. Междувременно търгът за имота, който той иска да лапне без пари, е прекратен. Оказва се, че документи е подала фирма, управителят на която не знае за процедурата. Той подава сигнал в прокуратурата за злоупотреба с фирмата му. Преди това жалба подава и Дончо Донев, след като се убеждава, че ако не съдейства, ще загази сериозно заради човека на ДПС. Пише, че Бесоолу му оказва натиск и иска да го подкупи. ова се случва преди парламентарните избори. Оттук нататък случая поемат ченгетата от БОП - Стара Загора. Иса Бесоолу е качен на подслушване с разрешение на Окръжния съд в Стара Загора още на 11 юни 2009 г., преди да се образува досъдебното производство след жалбата на оценителя. Оказва се, че подслушването, за което Лютви Местан твърди, че е незаконно и е свързано с изборите, всъщност е разпоредено от съда заради аферата с подкупа.
Три дни след като телефонът на Бесоолу е качен на подслушване заради престъплението, той е регистриран като кандидат-депутат и се ползва от
протекциите на закона
 с временен имунитет
отчита съдът в мотивите си към присъдата. Така магистратите изключват доказателствата, събрани със СРС-та за периода, в който Бесоолу е кандидат-депутат. Запознати твърдят, че там има прелюбопитни неща от кухнята на политическия живот, но те не могат да се приобщят по делото.
Докато го слушат по аферата с подготвяния подкуп, ченгетата придобиват и друга ценна оперативна информация. Това вече се случва две седмици след парламентарните избори. Иса Бесоолу продължава да е общински съветник.
На 6 август
цивилни полицаи посещават община Павел баня
Търсят шефката на дирекция "Финансова и счетоводна дейност" Милена Кавръкова. Младата дама е в близки приятелски отношения с Иса Бесоолу, по думите й са повече от приятели.
Между двамата са засечени множество телефонни разговори. Когато отиват в общината, те разпитват Кавръкова. Търсят 28 хиляди лева кеш, които трябва да бъдат в касата, но парите ги няма. Сумата е изтеглена преди дни от банка и представлява депозити на фирми, които изпълняват договори с общината. Ден преди това обаче Кавръкова ги е дала на Иса Бесоолу без документ. Когато кметът Станимир Радевски разбира за това, лично се обажда на Иса Бесоолу, за да върне парите. Бесоолу няма сумата в наличност и търси бизнесмена Христо Кацаров с молба да му помогне.
Двамата се срещат край Хисаря и Бесоолу се сдобива с 28 бона в банкноти по 100 лева, а Кавръкова му ги дава по 10, 20 и 50 лева.
Изпраща в общината
 по негова служителка, завити във вестник
Същият ден е арестуван, заедно с приятелката си Милена Кавръкова. Тя твърди, че е дала парите на Бесоолу да ги пази в касата на частната си фирма, защото там е по-сигурно.
Окръжният съд в Стара Загора признава Бесоолу за виновен за склоняване към подкуп на Дончо Донев и му дава една година условно. Кавръкова е освободена от наказателна отговорност и само е глобена.
По време на проверката се установява, че е наказвана от Държавната финансова инспекция точно заради забавяне на връщането на депозити на фирми, които вече са изпълнили договорите си с общината. Пловдивският апелативен съд потвърждава присъдата на колегите си от Стара Загора и днес делото е висящо пред ВКС.


Незаконна сеч

Фамилията на Иса Бесоолу е сред най-заможните в района на Казанлък. Възходът на бизнеса им започва през 2003 година, когато ДПС е по средата на първия си мандат в управлението заедно с НДСВ.
Тогава Иса Бесоолу е на 30 години. Живее в село Александрово със семейството си. Местни жители разказват, че е станал бизнесмен изведнъж. Преди това живее бедно, както и повечето от съселяните му. Първата му фирма "Лес Транс" добива дърва в цялата околия. Години наред печели поръчки от Министерството на земеделието, което се управлява от ДПС. Самият Бесоолу е член на партията и общински съветник вече трети мандат.
Фирмата на Бесоолу е най-големият доставчик на дървесина за дървопреработвателния завод "Габровница" в Долно Сахране, собственост на турски холдинг. Експерти от неправителствената организация "За да остане природа в България" от години сигнализират за незаконна сеч в региона, като се позовават на съвместни проверки с горски служители. Според тях фирмите на Бесоолу секат 3 пъти повече, отколкото позволяват разрешителните им и така нанасят непоправима щета на природата.
Пред "168 часа" бивши шефове на горското в Стара Загора споделят, че са били безсилни пред секачите на Иса Бесоолу. Неведнъж са хващани и с немаркирана дървесина. Когато служителите ги питали защо секат незаконно, ромите отбелязват гордо: "Правим, каквото ни кажат. Бате Ахмед е зад нас".
В дърводобивния бизнес с годините навлизат и братът на Иса Бесоолу Мехмед, и снаха му Тюркян. Освен с дърводобив, който е най-печелившият бизнес на фамилията, те имат и транспортна фирма, развиват строителство и търгуват с горива. Докато Иса Бесоолу е общински съветник в Павел баня, фирмите му печелят стотици обществени поръчки от общината.

Данъчна афера

Бащата на Иса Бесоолу Емин е първият бизнесмен в семейството. Транспортната му фирма "Емин Бесоолу" просъществува само 2 години - от 2001 до 2003 година. На 10 ноември 2003 година данъчните започват проверка на документацията. Светкавично, само седмица след това дружеството е продадено, за да не може държавата да наложи обезпечителни мерки във връзка с ревизията. Правоприемник е габровската фирма "Инском". Тя е бушон, която днес дължи 3 милиона на НАП, и е свързана с наскоро разбита от МВР банда за точене на ДДС. Когато данъчните приключват ревизията на Бесоолу - баща, се оказва, че фирмата вече не е негова. Въпреки това е установено, че дължи над 70 бона. Съставен е ревизионен акт. Години наред Агенцията за държавни вземания среща трудности да събере парите. Бесоолу праща бирниците при дружеството фантом, което е поело всички задължения по договор. Според данъчни служители Бесоолу - баща няма капацитет сам да извърши подобна врътка и със сигурност е ползвал консултации от високо ниво.

 

САРАЙ: Имението на Бесоолу в планината над Александрово е запорирано заради присъдата му. .
САРАЙ: Имението на Бесоолу в планината над Александрово е запорирано заради присъдата му. .
БЕЛЕЗНИЦИ: Иса Бесоолу престоява в ареста някоко дни по обвинението в аферата с подкупа.
БЕЛЕЗНИЦИ: Иса Бесоолу престоява в ареста някоко дни по обвинението в аферата с подкупа.