Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков и енергийният министър Александър Николов
Кирил Петков и енергийният министър Александър Николов

До края на август газовата връзка с Гърция ще има Акт 16

Цената на газа ще има осезаемо намаление от 1 октомври

През последните 12 г. бяхме свидетели на политическото нежелание на ГЕРБ да завърши интерконектора Гърция-България. По този начин т.нар. евроатлантици са работили скрито в полза на "Газпром" и против националните интереси. Това каза премиерът в оставка Кирил Петков.  Той обясни, че за шест месеца неговото правителство е показало, че този проект може да се случи. 

Ако следващия месец не се стигне до акт 16, въпреки готовността на всички участници в процеса, това ще означава, че отново сме върнали в годините, в които националният интерес не е водещ. Вярвам, че това няма да бъде така, каза още Кирил Петков.

Той обясни, че на 8 юли са  завършени дейностите по интерконектора с Гърция. Днес вече имаме съществен напредък по финализиране на документалната част, която е важна и нужна, за да влезе връзката в експлоатация, заяви Петков.

Той обясни, че страната ни вече има акт 14, като е поет ангажимент да се подсигури акт 15 и акт 16 в рамките на следващите четири седмици - до края на август.

Всичко това е изключително важно, защото цената на газа пада допълнително в момента, когато имаме акт 16. Ползите от интерконекторът с Гърция ще се усетят от всеки български гражданин и това ще се отрази пряко на цената на живота на хората, точно когато идва и зимата, обясни още Петков.

От 1 октомври ако следващите няколко стъпки се изпълнят както трябва, ще има осезаемо намаление на цената като ефект от гръцката газова връзка, каза енергийният министър в оставка Александър Николов. Той обясни, че проектът е важен за целия регион, защото единствената възможна алтернатива за конвенционални доставки на газ е Азербайджан. И ЕК имала интерес да се увеличат количествата към Европа.

"Проектът за интерконектора "Комитини-Стара Загора" ще позволи освобождаване на капацитет през Кулата - Сидерокастро - и това ще даде възможности за следващите правителства да осигурят алтернативи. Липсата на такава инфраструктура ограничаваше до момента възможностите за България", каза още Николов.

Той обясни, че в момента изнасяме електроенергия много повече от досега. Балансираме абсолютно целия регион и у нас за първи път има международни компании и инвеститори със заявен интерес от няколкостотин милиарда“, каза още той.

Преди дни "Булгаргаз" изпрати предложение до КЕВР до КЕВР цената на природния газ да се повиши с 54 % и през август да се продава за близо 287 лв. без такси и налози. Николов обясни, че в Европа за последния месец повишението е над 90%. Балансирането с количествата и фактът, че има природен газ от Азербайджан, води до това увеличението да е 50%, а не 90%, каза Николов. За следващото правителство ще е по-лесна формулата за решение на проблема - дали и в каква форма да има компенсации за зимния период, обясни още Николов.