Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гълъб Донев в момента е президентски секретар.
СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Гълъб Донев в момента е президентски секретар. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Президентът търсел антипод на ген. Стефан Янев. Шансовете на Димитър Стоянов са слаби

Не е ясно ще остане ли Бойко Рашков вътрешен министър. Няма мнозинство да отиде в КПКОНПИ

Гълъб Донев вероятно ще е новият служебен премиер, който президентът ще назначи, когато БСП върне мандата след третия опит на парламентарните партии да сглобят правителство. Той е секретар по демография и социални политики на Румен Радев и беше служебен министър на труда и социалната политика два пъти миналата година.

Причината да бъде предложен е в неговата диалогичност и умереност, твърдят запознати. Освен това в момент на галопираща инфлация и растящи цени, несигурна ситуация и политическа криза е редно да се заложи на човек, който има отношение към уязвимите прослойки. Това смятат източници на "168 часа", близки до президентството.

Румен Радев бил категоричен,

че този път няма да посочи бивш генерал от армията като Стефан Янев, а чрез кандидатурата на премиера да изпрати послание към всички пенсионери, социално слаби и хора с увреждания. И то не заради самия Янев, който според повечето наблюдатели има благословията на държавния глава, а защото като обединител на нацията не му приляга да показва партийна симпатия.

Докато оглавяваше МТСП, Гълъб Донев никога не даде повод за скандал около името си или около каквото и да е свое решение. Почти цялата му кариера е минала в същото министерство с малки изключения. Но в служебните кабинети през 2021 г. беше и вицепремиер, така че има поглед и върху друг тип политики, не само в социалната сфера.

Интересното обаче е, че той също като президента е завършил Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, макар и няколко години по-късно. След това завършва финанси в УНСС и право в Русенския университет "Ангел Кънчев".

Съществува обаче вероятност, макар и малка, служебен премиер да стане главният секретар на президентството Димитър Стоянов. Шансовете му в сравнение с Гълъб Донев били по-слаби. А и като шеф на администрацията на "Дондуков" 2 има

прекалено много ангажименти,

които едва ли ще му позволят да напусне поста си. Пък и ще е трудно за Румен Радев да му намери подходящ заместник. Освен това в последните месеци Стоянов не пропуска да стреля словесно срещу политици от ПП, ДБ и БСП. Този маниер трудно би се възприел за министър-председател, който трябва да овладява криза и да подготвя избори с много неизвестни.

Има обаче още един въпрос във връзка със служебното правителство, който е много важен. В определени среди се споменава името на Бойко Рашков отново за вътрешен министър. Засега обаче не е сигурно дали президентът ще заложи отново на него.

Шансовете на бившия следовател № 1 да оглави КПКОНПИ, както искат част от управляващите в оставка, изглеждат нищожни. След провала на преговорите за ново правителство трудно ще се намери мнозинство за прокарване на кандидатурата му за шеф на антикорупционната комисия. На това решение държеше "Продължаваме промяната" и дори

го постави като условие за участие

в кабинет

с мандата на БСП.

Ако Бойко Рашков остане начело на МВР, ще бъде сигнал, че президентът не толерира съставянето на правителство с участието на ГЕРБ и ДПС. Той е трън в очите на двете формации. Така ще се обезсмисли тезата на политолози и професори, които от известно време говорят за евроатлантическа коалиция между ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" наесен, но без лидерите.