Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мартин Димитров
Мартин Димитров

Депутатите от временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с доставката на суров петрол до производителя на горива “Лукойл Нефтохим Бургас” АД, ще извикат на следващото си заседание Красимир Първанов, научи “24 часа”. Това е представителят на България в надзорния съвет на рафинерията, който държи т.нар. златна акция на държавата във фирмата.

Вчера депутатите изслушаха шефа на ДАНС Пламен Тончев, но при закрити врати.

Преди две седмици ДАНС внесе в секретното деловодство на парламента доклад за проверката на рафинерията, който по същество е бил обсъждан на заседанието във вторник. Нито един народен представител обаче не пожела да разкаже подробности.

Според запознати справката, а и това, което шефът на ДАНС е говорил, са пълни с данни и цифри за обемите суров петрол, които се внасят в рафинерията, както и за количествата и цените на произвежданите в нея горива.

Призоваването на Красимир Първанов е било направено по искане на депутата от ДБ Мартин Димитров, прието е и той е поканен да разкаже на народните представители как защитава интересите на държавата в рафинерията.

В началото на годината енергийният министър в оставка Александър Николов се оплака по време на парламентарен контрол, че представителят на държавата в “Лукойл” не отчитал дейността си пред Министерството на енергетиката. Първанов му отговори задочно през медиите, че не е длъжен да представя отчети и документи от работата на надзорния съвет.

Красимир Първанов бе избран за носител на държавната златна акция в петролната рафинерия без възнаграждение през май 2017 г., когато беше заместник-министър на енергетиката.

През март 2019 г. той бе освободен от зам.-министерския пост покрай разгорелия се “Апартаментгейт”, когато много хора от тогавашната власт закупиха имоти на занижени цени. Въпреки това Първанов остана представител на държавата в рафинерията и оцелява там в продължение на едно служебно правителство и на сегашната коалиция.

Красимир Първанов
Красимир Първанов