Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

44-годишен мъж ще се изправи пред варненския районен съд с обвинение, че е присвоил пари от дарения за болно дете, съобщават от Районна прокуратура – Варна.

В средата на месец март 2021 г., обвиняемият Я.Г. видял пост в социална мрежа, чийто автор разказва за болното си дете, което се нуждае от спешно лечение в чужбина.

Сумата за лечението била непосилна за жената, тъй като отглеждала сама своята дъщеря. Мъжът проявил желание да помогне, като преведе парична сума на детето и поискал адрес за изпращане.

Комуникацията с майката на момичето продължила и двамата си разменили контакти.

Я.Г. започнал да се интересува за здравето на малкото момиченце. Чрез интернет се запознал и с бабата на детето, която живеела в чужбина, бил на ясно с медицинска документация за заболяванията на детето, след като проявявал желание да помогне на семейството.

Я.Г. се занимавал с фолклорно изкуство и му хрумнала идея да организира благотворителен концерт за детето, чрез който да се съберат повече пари за неговото лечение.
Заел се с организацията на събитието, което било насрочено за края на май месец. Получавал подкрепа, съдействие и благодарност от роднините на момичето.

Бабата на детето му съдействала и с
пари за покриването на определени организационни плащания.

По време на концерта били събрани 6190,40 лева – сума, която Я.Г. следвало да преведе по сметката на детето, за да бъде използвана за лечението му.

В началото на месец юни, обвиняемият в присъствието на свидетели - участник в благотворителния концерт и телевизионен екип, превел по дарителска банкова сметка 3810,00 лева, като остатъка от 2372 лева не били преведени.

В периода на познанството си с близките на болното дете, 43-годишният тогава мъж сключил четири договора за паричен заем с фирма за бързи кредити.
Сроковете по погасяване на заемите го притискали, натрупвали се и лихви към главницата, след което мъжът решил да задържи за себе си разликата в сумата и да покрие битови разходи и дължимите вноски по заема.

Ако бъде признат за виновен, обвиняемият може да бъде осъден с „лишаване от свобода“ за срок от една до шест години.