Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По думите на математика до две седмици мерките ще дадат резултат

Очакванията са да се достигне 4500 души заразени на ден, това е фаталното число. Въпросът е да не го прескочим или ако се случи, да е един-два пъти. Ако до две седмици не прескочим това число, значи мерките ще са проработили. Това коментира за "Твоят ден" по NOVA NEWS математикът проф. Николай Витанов.

По думите му мерките ще дадат резултат, а дифузно разпространение още няма. "Здравната система е подготвена, но куца човешкият фактор. Очаква се мерките да дадат резултат от 10 до 14 дни след влизане в сила", обясни той.

И предупреди, че идва подвариант на Омикрон от Индия, който ще е при нас октомври или ноември. "Той се разпространява по-бързо. Болниците в момента не са под натиск. Пазете се, протича по-леко, но има и къси клечки. Внасяме от Гърция COVID-19", смята проф. Витанов. И призова почиващите по гръцките острови да внимават.

Според него регистрираната заболеваемост трябва да се умножава по 4,5 за да се получи реалната. "Общата е около 10-12 000, от които 3000 са регистрирани. Добре ще е да се върнат PCR тестовете", категоричен е Витанов. Математикът се обърна и към пловдивчани с призив да носят маски, тъй като заболеваемостта не е висока и може да се овладее.