Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившия служебен премиер Стефан Янев при учредяването на партията му "Български възход"
Бившия служебен премиер Стефан Янев при учредяването на партията му "Български възход"

Моите уважения към г-н Рашков, но сме се нагледали на бухалки, не ни трябва още една

Мандатът, който е в БСП трудно ще бъде изпълнен, правителство много трудно може да бъде създадено. Във вчерашните думи на президента личи желанието му БСП по-бързо да върне мандата. Това заяви в "Денят започва" на БНТ бившият съветник на президента и експремиер ген. Стефан Янев, който в момента е лидер на партия "Български възход". 

"На президента винаги му е трудно, но се справя, ще състави служебно правителство и то ще се справи по един добър начин", допълни той. 

На въпрос каква е причината за разрива между Румен Радев и Кирил Петков, той каза, че не знае, но със следното уточнение:

"Предполагам, че това е невъзможността на Петков да формулира и провежда устойчива политика, по който и да е въпрос. Въпрос и на личностни качества и на самоувереност, че нещата ще се получат от само себе си. Най-вече нежеланието да се разбере как функционира държавата и системите й."

Запитан ако трябва да прави служебен кабинет, би ли взел Кирил Петков и Асен Василев, той каза: "Не, но вече ги познавам достатъчно добре, към онзи момент не бе така."

"Борбата с корупцията не опира до един човек, моите уважения към г-н Рашков, нагледали сме се на бухалки, не ни трябва още една", отбеляза Янев.

Според него, когато в коалицията едни наричат други мафия, за да може другите да са в бяло, това показва начина, по който функционира тази коалиция - безпринципност и търсене на дивиденти от определени сектори.

Този начин на говорене, няма как да сработи. Нормално е този, когото така наричат, да не може да работи с тях, добави той. 

"Целта на войната в Украйна е да се седне на масата на преговорите, предстои да видим кога ще дойде време за дипломация, последната седмица се случи нещо много интересно под егидата на ООН за гарантирането на доставките - обясни Янев. - Прекъсването на тези доставки означава, че по-слабите икономики, които не издържат на цените, могат да стигнат до глад. Същото важи за газ, нефт, суровини, торове. Европейските икономики са най-потърпевши от войната и санкциите и когато дойде времето за възстановяването на Украйна, най-голямата сметка ще бъде платена от европейците и българите."