Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

Само Асен Василев е обсъждан за премиер

В понеделник БСП свиква изпълнително бюро и тогава с колегите ще решим какво правим с получения мандат – връщаме ли го, изпълняваме ли го. Това заяви лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова в предаването на „Нова нюз“ „Офанзива“.

Единственото, с което ще се съобразим е Конституцията. Когато решим, ще се обадя на Кирил Петков и Асен Василев и ще ги уведомя, каза Нинова. 

Тя напомни, че основният закон не казва изрично колко време може да се държи третия мандат и само по аналогия с първите два се смята, че срокът е 7-дневен. "Но аз не разбирам тези приказки на опозицията, че щели да протестират. Миналата година през септември имахме аналогичната ситуация - третият мандат беше у нас. Но никой не протестираше, напротив - имаше искания да приемем един или друг закон. Нали помните колко време го държахме - 11 дни. И никой не протестира", припомни Нинова. 

Тя показа изрезки от вестниците, в които пише, че тогава президентът Румен Радев призовал също да се приемат първо важни решения за приближаващата зима.

"Сега Конституцията е същата. Различното е, че останалите разбраха, че ще има истинска борба с корупцията", заключи Нинова. 

Тя съобщи още, че по време на последните преговори за премиер е обсъждан единствено Асен Василев, но това според нея едва ли била причината за оттеглянето на ИТН от преговорите. 

Тя напомни, че изборът на председател на КЕВР не може да се остави така недовършен, защото и бизнесът, и хората трябва да знаят какво ги чака през предстоящата зима с цените на газа, тока и парното. 

Според нея ГЕРБ и Станислав Трифонов направили истинска истерия със случилото се по време на преговорите и изтеклия запис. „ГЕРБ и ДПС да бъдат морален ментор в този момент е нещо нечувано“, каза тя.

Нито сме обсъждали, нито сме приемали да изчезне името на Бойко Рашков от програмата, обясни Нинова. Според нея медиите са се снабдили от ИТН с някакъв временен вариант на програмата. 

Притеснява ни, че не се събра достатъчен брой депутати, които ясно да заявят, че са срещу корекцията, каза още Нинова. Трябва да сме сигурни, че имаме достатъчно гласове да изпълняваме програма - първо решаваме това, после всичко останало. Но очевидно за някои други това не е важно.

Обвиненията на Станислав Трифонов, че тези преговори били лицемерни според Нинова били безпочвени. "Аз не го разбирам това негово оттегляне като нещо сериозно. Просто се уплашиха от КПКОНПИ и това, че Бойко Рашков ще действа срещу мафията", каза тя. "Ние ще останем докрай коректни, мъдри, разумни, диалогични", каза още лидерката на БСП.

Според Нинова имало процедура, по която Бойко Рашков може да бъде освободен от поста министър на вътрешните работи и да заеме ръководството на КПКОНПИ. Също така не било проблем времето, в което да се довърши процедурата за избор на председател на КПКОНПИ във времето до 15 август. "Ако има воля и достатъчно депутати, време ще се намери", каза тя.  

Очаквайте подробности.