Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът на Украйна Владимир Зеленски. Снимка РОЙТЕРС
Президентът на Украйна Владимир Зеленски. Снимка РОЙТЕРС

Украйна разполага със зърно за продан за около 10 милиарда долара след сключеното с Русия споразумение за разблокиране на доставките и ще получи възможност да продаде и тазгодишната реколта, заяви президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

"Това е още едно доказателство, че Украйна е в състояние да издържи на войната", каза той във вечерното си обръщение към нацията.

По-рано днес Москва и Киев сключиха историческо споразумение за отпушване на зърнения износ през украинските черноморски пристанища, което породи надежда, че изострилата се заради руската инвазия световна продоволствена криза ще може да се успокои, отбелязва Ройтерс.

"Ще бъдат изнесени около 20 милиона тона от миналогодишната реколта. Ще имаме възможност да реализираме и тазгодишната. Имаме налично зърно за около 10 млрд. долара", каза Зеленски.

Споразумението, което беше уредено с посредничеството на ООН и Турция, е шанс да бъде избегната световна продоволствена катастрофа, която може да причини политически хаос в много страни, добави той.

"Възможни са и провокации от страна на Русия, опити за дискредитиране на украинските и международните усилия", заяви Зеленски. "Но ние вярваме в ООН."