Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът на Беларус Александър Лукашенко СНИМКА: РОЙТЕРС
Президентът на Беларус Александър Лукашенко СНИМКА: РОЙТЕРС

Беларуският президент Александър Лукашенко каза вчера в интервю за Франс прес, че Русия е успяла да се сдобие с две самоходни гаубици "Сезар", доставени от Франция на Украйна, и увери, че те са били продадени на Москва. 

"Знаете ли, че две системи "Сезар" бяха продадени от украинските власти на Русия? В Русия те вече са разглобени в завод за танкове и там изучават как могат да ги използват. Това е факт", каза Лукашенко в интервюто.

"Да, нашата политическа система е по-твърда и не изключвам думата авторитарна, но това не е диктатура", отбеляза пред АФП беларуският президент.

"Казвате, че има стотици хора в затвора. Но, ако говорим за тази така наречена опозиция, която споменахте, тя няма нищо общо с истинска опозиция. Става дума за хора, които се обявяват срещу държавата, срещу собствения си народ", каза Лукашенко.

"Бихте искали да сломите Беларус, за да изградите пояс от Черно до Балтийско море и да стигнете до портите на Москва", каза президентът.

Той изрази мнение, че войната в Украйна трябва да спре, за да се избегне "пропастта" на "ядрения" конфликт.

"Хайде, нека спрем. Не трябва да отиваме по-далече. По-нататък ни очаква пропаст. По-нататък ни очаква ядрена война. Не трябва да стигаме дотам", увери Лукашенко.

Той заяви, че руските войски се намират в Беларус с негово съгласие. "Нито един руски военнослужещ не е пристигнал тук без моята покана или разрешение. Затова те всичките са тук с моето съгласие. Това е функцията на един президент", каза Лукашенко и добави: "На нас ни стига, че Русия разполага с ядрено оръжие. Ако потрябва Русия по договор ще защитава Беларус като своята територия, имаме такъв договор".

"Вие (Франция - бел. ред.) сте утвърдена демокрация, утвърдена държава, не разчленена, а такава, която дълго съществува в сегашните си граници. А колко сте зависими, сега го видяхме. Защо имате толкова висока инфлация? Защо през цялото време крещите, че не ви достига природен газ, петрол и така нататък? Ние сме млада държава. Съвсем наскоро бяхме в състава на една страна. И тогава се оформи нашата икономическа структура. С разпада на Съветския съюз икономиката остана, тя никъде не се дяна. Всичко развивахме, усъвършенствахме", допълни Лукашенко в пространното си интервю.

Беларуският президент нарече доклада на Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) за инцидента с отклонения самолет на "Райънеър" фалшификация.

"Това е фалшификация ... И защо този доклад на ИКАО се появи именно днес или вчера? Какво право има ИКАО да въвежда санкции? Или Франция? Какво право имате вие? Това е право само на ООН. Там даже нямаше такава препоръка", каза Лукашенко и напомни, че санкциите по отношение на беларуската авиокомпания "Белавиа" бяха въведени от Европейския съюз още преди появата на каквито и да е доклади.

По думите му руската инвазия в Украйна е предприета с превантивна цел. "Подкрепям Русия за това, че ви изпревари. Ако руските военни бяха пропуснали този момент, би им се наложило да посрещнат масиран удар от страна на войските на НАТО, а не на Украйна. Сега не Украйна воюва, а воювате вие: вашите наемници и вашето оръжие. Така че вие сте още по-големи агресори от мен", обобщи беларуският президент.