Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хеликоптер на бразилската Агенция по околната среда патрулира по време на операция срещу незаконния добив на злато в нелегална мина на територията Яномами, в сърцето на тропическите гори на Амазонка, щата Рорайма, Бразилия, 17 април 2016 г.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Хеликоптер на бразилската Агенция по околната среда патрулира по време на операция срещу незаконния добив на злато в нелегална мина на територията Яномами, в сърцето на тропическите гори на Амазонка, щата Рорайма, Бразилия, 17 април 2016 г. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Бизнес група изпирала злато от нелегален добив чрез криптовалута повече от десетилетие

Незаконен добив на злато от 2012 г. и препиране на парите чрез криптовалута - с помощта на фиктивни компании. Повече от 211 военни полицаи в Бразилия осъществиха 60 акции и арестуваха петима души в Сао Паулу в рамките на операция "Алчност", една от трите срещу престъпната група. Федералната полиция блокира активи за 1 млрд. бразилски реала (186а819 190 евро, б.р.) в рамките на разследването.

Престъпната група е използвала собствен криптотокен, за да пере милиарди долари, наред с други методи за пране на пари, съобщават от полицията. Токенът, създаден от една от фиктивните компании на групата с дейност в здравеопазването, е използван за "легитимация на сумите от незаконния добив на злато, сякаш са инвестиции на трети страни, заинтересовани от получаване на дивиденти", се казва в доклад на полицията. Фиктивни компании, собственост на здравни фирми, притежават няколко дружества за добив на злато, за които полицията твърди, че са използвали невалидни разрешителни.

"Беше разкрито движение на милиардни суми от престъпната група, депозити за милиони и тегления в брой, фиктивни компании и банкови преводи между замесените", казаха властите пред местни медии, пише protos.com.

Полицията тръгва по следите на "златната" схема, след като предварително разследване разкрива трафик на наркотици на борда на самолети, подготвяни в специален хангар за транспортиране на злато. Един от тези самолети вече е бил под подозрение за трафик на нелегален добив в Сорокаба, а пратка от 78 кг злато е задържана след кацане на самолет в град Сао Паулу, пише aw-journal.com. Докато разследването в Сао Паулу включва и трафик на наркотици, разследването в щата Рондония започва с жалба за пране на пари от компании в Порто Вельо, свързани със здравния сектор.

Агенцията засича нелегална мина в тропическите гори на Амазонка, щата Рорайма.
Агенцията засича нелегална мина в тропическите гори на Амазонка, щата Рорайма.

От полицията твърдят, че престъпната група в Бразилия е добивала злато в щата Рондония за милиони, без да плаща концесионни такси поне от 2012 г. Използвани са и невалидни екологични разрешителни. Доклад посочва, че групата е действала без разрешение от Института за опазване на биоразнообразието "Чико Мендес" в зона биорезерват и че контролният орган не е предприел нищо.

Федералната полиция открива, че незаконно придобитите средства са влагани в здравни компании, които изпирали злато чрез криптовалута повече от десетилетие. Изчислено е, че 16 милиарда бразилски реала ($3 млрд.), прехвърлени между банкови сметки на фирми от групата в периода 2019 - 2021 г. в столицата на Рондония, идват от нелегален добив на злато.

При опит на медията G1 да се свърже с компанията не е получен отговор.

Основната цел на операциите "Алчност", "Команда" и "Златно зелено" е бизнес групата на минната компания "Гана голд", днес MMGold, базирана в Итатуба, в югозападната част на щата Пара. Установено е, че тя е "прехвърлила милиони долари" през сметки, добавяйки към тях милиарди, преди да се опита да изпере тези пари с помощта на криптовалута, пише protos.com.

Полицията откри, че рудата се транспортира от Пара до Сао Паулу, по време на разследванията срещу пилоти, самолети, посредници, минни компании и техните собственици, участващи в незаконни дейности. Престъпни организации, които работят в незаконния добив и търговия със злато, са заподозрени в пране на пари, незаконен добив и търговия със злато, корупция. Токенът е използван за "оправдаване на сумите" от незаконната дейност.

Според федералната полиция дейността на минната компания е преустановена, а със съдебна заповед са задържани 6 самолета, 6 кораба и повече от 600 превозни средства, използвани за дейността по добив на злато в Пара, Гояс, Рио де Жанейро, Мато Гросо и Акре. Задържаните активи съответстват на размера на укритите данъци, незаконно добитото злато и причинените екологични щети от добива.

Полицейската операция започва, след като през май в страната бе въведен регламент, който актуализира разпоредбите за борба с прането на пари и измамите в сферата на здравната индустрия.

Бандата използвала собствен криптотокен.
Бандата използвала собствен криптотокен.

Незаконен добив на злато има в немалко страни по света, а случаят в Бразилия не е първият, свързан с подобна нелегална дейност и изпиране на пари от нея. Ексклузивно разследване нааReporter Brasil от 2021 г. хвърля светлина върху проблема с нелегалния добив в т.нар. garimpos (нелегални мини).

Оказва се, че най-големият търговец на ценния метал - компанията BP Trading, която държи 10% от износа на злато за чуждестранни клиенти от пазара за $8,6 млрд., основно в Канада и Великобритания, през 2019 г. и 2020 г. е купувала част от продукцията от доставчици, преследвани за покупка на злато от незаконен добив. То е добивано в местни земи и защитени гори в Амазонка, причинявайки необратими социални и екологични щети. BP Trading отбелязва голям растеж и приходи от 261,5 млн. евро през 2019 г.аи основателите й са били разследвани в операция "Автомивка".

Те са били обвинени от Федералната прокуратура в пране на пари, когато са работили в Banco Paulista - банка, която има тесни връзки с търговската компания със същите инициали. Когато изданието се свързва с тях за коментар, от BP Trading заявяват, че "упражняват строг контрол върху произхода на минерала, закупен от неговите доставчици".

Анализ на финансовите отчети на BP Trading обаче показва, че сред основните клиенти на компанията са две финансови институции, лицензирани да купуват злато, обвинени от Федералната прокуратура в търговия с незаконно добития ценен метал в Пара: FD'Gold и Carol DTVM, пише на сайта reporterbrasil.org.br. Тези две компании заедно с Ourominas са основните купувачи на незаконно добитото злато, което представлява повече от 70% от всички незаконни или потенциално незаконни продукти. Това става ясно от скорошно проучване, проведено от Федералния университет на Минас Жерайс в сътрудничество с Федералната прокуратура.

Една от многото незаконни мини.
Една от многото незаконни мини.

Най-малко 60% от общото количество злато, закупено от тези компании в Пара през 2019 и 2020 г., няма доказан произход, се казва в проучването. Въз основа на тези заключения прокурорите заведоха публичен граждански иск през август м.г., като поискаха дейностите на тези финансови дружества да бъдат преустановени и поискаха 10,6 млрд. бразилски реала (298,9 млн. евро) като компенсация за социални и екологични щети.

В допълнение, трети доставчик на търговската компания е Coluna DTVM, която беше атакувана от Федералната полиция за придобиване на злато от незаконни минни обекти, пишат медиите Reporter Brasil и Amazonia Real. Журналистическото разследване показва как златото, което напуска местната територия Яномами, е незаконно закупено от посредници и финансови компании и може да се окаже в големи бразилски вериги за бижута като HStern.

Тази верига за доставки на злато от нелегален добив е свързана с Националната асоциация за злато (Anoro), тъй като три финансови компании и BP Trading са в нейния борд, показват документи, получени от Reporter Brasil. Нелегалното злато, добито от тайни мини или защитени зони - практика, която е забранена от бразилския закон, - се "легализира", когато лицензирани финансови компании купят продукта. Продавачите попълват хартиена фактура, в която декларират произхода на метала. Измамниците могат да кажат, че то е дошло от легална мина, дори когато това не е вярно.

Проблемът е, че закон от 2013 г., който регулира покупката, продажбата и транспортирането на злато в Бразилия, гласи, че продажбите на злато се основават на добросъвестността на продавачите - като по този начин купувачите се освобождават от всякаква отговорност, пише сайтът reporterbrasil.org.br.