Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Така изглежда уранът.
Така изглежда уранът.

Руски шпиони се добират до германски документи за находище на много висококачествена руда в района на малкото градче

Още преди избухването на Втората световна война в Западна Европа тръгват слухове, че се разработва свръхмощно оръжие. Слуховете, естествено, стигат и до Съветския съюз.

Според ген. Павел Судоплатов, високопоставен началник в НКВД, в началото на 1940 г. световноизвестният физик Нилс Бор съобщава на руските си колеги, че в Германия усилено се обсъжда въпросът за създаване на атомно оръжие. Учените обаче смятат, че в близко бъдеще такова оръжие може да бъде създадено теоретично, но едва ли е възможно и на практика.

На всички резиденти на съветските тайни служби в Германия, САЩ, Англия и скандинавските страни е възложено

да събират

всякаква

информация за

“свръхоръжието”

атомна бомба

Акад. Игор Курчатов е смятан за бащата на "мирния съветски атом".
Акад. Игор Курчатов е смятан за бащата на "мирния съветски атом".
И през април 1941 г. резидентът на съветското разузнаване в САЩ съобщава, че избягал от Германия физик се среща в Ню Йорк с най-видните физици от западния свят, намиращи се в САЩ.

На тази среща е обсъждано огромното потенциално военно значение на урана. Но вече в Европа, а и в САЩ се усеща полъхът на идващата война и мненията на участвалите физици и други учени някак остават без необходимото внимание.

На 16 септември 1941 г. действащият в Лондон съветски агент Горски изпраща в Москва информация, че правителството на Англия разгледало специален доклад за създаване в срок до две години на уранова бомба. Проектът е наречен “Тръбна сплав”.

Други двама съветски шпиони в САЩ информират Кремъл, че американците подготвят среща на известни учени, включително и лауреати на Нобелова награда, за разработването на свръхсекретен проблем. Щатското правителство заделяло 20 на сто от всички разходи за военнотехнически изследвания.

През май 1942 г. Сталин получава писмо от младия учен, специалист по ядрени реакции и бъдещ академик Флоров, че от 1940 г. в чуждия печат подозрително липсват научни публикации по използването на урана.

Според учения това доказва, че в Германия и в други европейски страни се работи за създаване на атомно оръжие. Флоров предупреждава, че

германците могат

първи да създадат

атомна бомба

Съветските ръководители отчитат, че работата наистина е дебела, и на 11 февруари 1943 г. Сталин подписва правителствено постановление “за организиране на работата по използване на атомната енергия за военни цели”.

Маршал Лаврентий Берия е политическият отговрник на атомния проект.

Като министър на вътрешните работи на СССР маршал Лаврентий Берия лично наблюдава и контролира урановия проект.
Маршал Лаврентий Берия е политическият отговрник на атомния проект. Като министър на вътрешните работи на СССР маршал Лаврентий Берия лично наблюдава и контролира урановия проект.
През април същата година в Академията на науките на Съветския съюз е създадена специална лаборатория №2 по атомните проблеми. За неин ръководител

е назначен

40-годишният

физик проф.

Игор Курчатов

През декември по изрично указание на Сталин той става академик. Политически ръководител на атомния проект е Лаврентий Берия, министър на вътрешните работи на СССР.

По негова заповед на всички учени, участници в атомния проект, са дадени луксозни жилища и вили, привилегията да пазаруват в специални магазини, които са само за членовете на правителството. На целия персонал е осигурено специално продоволствие и висококвалифицирано медицинско обслужване.

През януари 1945 г. благодарение на руската шпионска мрежа в САЩ Съветският съюз се сдобива с описанието на конструкцията на първата атомна бомба. Според информация от руските резиденти на американците били необходими между една и пет години, за да натрупат запас от ядрено оръжие.

В същата шифрограма пише, че първите две ядрени бомби ще бъдат взривени до 2-3 месеца. Японските градове Хирошима и Нагасаки са бомбардирани на 6 и 9 август 1945 г.

Към края на войната в СССР започват масови геоложки проучвания за уранова руда. През февруари 1945 г. тайните служби в Москва се добират до информация и германски документи, че в района на българското градче Бухово има находища на висококачествен уран.

По този повод от Москва се обръщат към Георги Димитров.

Той оказва пълно

съдействие

на “братушките”

На 27 януари 1945 г. Сталин подписва постановление №7408 на Държавния комитет по отбраната. То е строго секретно, от особена важност и е адресирано само до двама души - Лаврентий Берия и Вячеслав Молотов, съответно вътрешен и външен министър на Съветския съюз.

Георги Димитров в кабинета си на министър-председател на България.
Георги Димитров в кабинета си на министър-председател на България.
В постановлението е записано:

1. Да се организира в България проучване и добив на уранови руди в урановото находище Готен и района около него, а също геоложки проучвания на други известни или новооткрити находища на уранови руди и минерали.

2. Да се възложи на Народния комисариат по външните работи (др. Молотов) да проведе преговори с правителството на България за създаване на смесено

българо-съветско

акционерно

дружество с

преобладаващ

съветски капитал

за проучване и добив на уранови руди в находището Готен и в района около него, а също за извършване на геоложки проучвания на други известни или новооткрити находища на уранови руди и минерали в България.

При преговорите с българските власти и в цялата документация по създаването и оформянето на акционерното дружество находището да се нарича “радиево.”.

Използването на думата “радиево” за находището вместо “ураново” е заради изключителната секретност на мероприятието.

Поради същата причина в документацията като местоположение на находището е записано Готен, а не град Бухово. Готен се нарича най-високият връх на Софийска планина, дял от Стара планина. Височината му е 1294 м.

На доставките на българския уран поради високото му качество се отделя изключително внимание. В България са изпратени 300 съветски инженери. Урановата мина и районът около Бухово се охраняват от вътрешни войски на НКВД. Както се казва, там пиле не може да прехвръкне.

Седмично се добиват около тон и половина руда, които директно се изпращат в СССР. За дейността на мината на политическо ниво отговаря лично Георги Димитров, вече министър-председател на България.

През 1946 г. с уранова руда от Бухово е пуснат в действие първият съветски атомен реактор. Рудата от Судетските планини в Чехословакия е по-некачествена, но използват и нея.

През 1951 г. е пуснат в действие вторият атомен реактор. Успехите, свързани с атомния проект в СССР, засилват авторитета на Берия, което не се нрави на Сталин.

Той започва да крои планове за смяната му не само от поста, но и от кремълското ръководство. Обаче дори всемогъщият Хазяин на Кремъл не смее да го атакува фронтално, защото знае какви са влиянието и възможностите на неговия сънародник. И двамата са грузинци, но Берия е мегрел - народностна подгрупа в Грузия.

И Сталин започва сложна игра, като го слага начело на партийната комисия по разследването на делото на “мегрелските уклонисти”. Праща го в Тбилиси, за да разобличи “мегрелския национализъм”.

Следват невероятни интриги и само смъртта на Сталин спасява Берия. Но той няма да има този късмет срещу тройката Хрушчов - Маленков - Молотов.

А българо-съветското предприятие в Бухово просъществува до 1956 г., когато е

закрито и е

създадено

обединението

“Редки метали”

В него работят около 13 хил. души.

Предприятието прави геоложки проучвания, добива, преработва и изнася зад граница извлечения уран. Към него са и предприятата “Бухово”, “Тракия” - Пловдив, и “Възход” - Смолян.

През следващите години са открити още няколко находища в Стара планина, Родопите и на други места. През 1988 г. в България работят 47 уранови мини с годишен общ добив от 662 тона. Това е 1,5% от световния добив.

През 1992 г. добивът на уран в България е обявен за безперкспективен и икономически неизгоден и е преустановен.

Към 2014 г. доказаните запаси уран на територията на България са 35 374 тона. Най-големите находища са в Бухово, Симитли, Елешница, Момино, Белозем, Марица и Смолян.