Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шиндзо Абе почина в болницата от масивна кръвозагуба.
Шиндзо Абе почина в болницата от масивна кръвозагуба.

Той бе най-младият лидер, но най-дълго управлявалият страната

Стрелецът Тецуя Ямагами: Мразех управлението му, целта бе да го убия заради връзките му с религиозната секта, която разори майка ми

Атентаторът бил ветеран от военноморските сили със самоделна пушка

2,6 секунди след като Тецуя Ямагами произвежда първия изстрел срещу Шиндзо Абе и го ранява във врата, натиска спусъка втори път, за да довърши лидера.

Това съобщиха разследващите в Япония с допълнението, че има пропуски в сигурността на бившия министър-председател, защото не са очаквали подобен атентат. Причината е, че в страната

почти няма покушения над политици.

Изглежда, че стрелецът не само е намерил пряка линия на видимост към Абе, който стоял на нисък подиум с незащитен гръб, но също така се е позиционирал на значително разстояние от всеки член на охраната му, което предполага, че бившият премиер не е бил защитен от всички ъгли.

Не е ясно колко служители по сигурността са били на мястото и дали, ако са били повече, са щели да предотвратят инцидента. Властите отказаха да коментират този въпрос с аргумента, че разкриването на такава информация може да засегне бъдещи операции.

Шиндзо Абе бе прострелян в гръб на 8 юли в 11,30 часа по време на предизборен митинг в град Нара и след няколко часа почина в болницата от масивна кръвозагуба. Лекарите се борили за живота му, но раната в гърдите му била много дълбока и засягала сърцето. Другата рана била на врата му. Смъртта му беше съобщена около 6 часа по-късно, малко след като съпругата му Аки била допусната до болничното легло.

Убиецът му Тецуя Ямагами, който е на 41 години, бе заловен веднага и отведен, за да даде показания. Ройтерс, както и други световни агенции разпространиха снимки от задържането му, на които се вижда невзрачен човек, облечен с вехта сива тениска и широк военен панталон. На лицето си носи маска.

Стрелецът Тецуя Ямагами бе повален веднага на земята, след като простреля Шиндзо Абе два пъти.
Стрелецът Тецуя Ямагами бе повален веднага на земята, след като простреля Шиндзо Абе два пъти.

От ограничената информация, публикувана досега, е известно, че сред охраната на Абе е имало един въоръжен полицай. Службите обикновено се подготвят за физически атаки от близко разстояние и в плановете им рядко се разработват сценарии за защита срещу огнестрелни оръжия.

От полицейския отдел на префектура Нара са цитирани в медиите, че мерките по сигурността на събитието са решени ден по-рано, въпреки че не е ясно дали това има някакво отношение към нивото на защита, дадено на Абе.

От видеозаписи на инцидента може да се предположи, че

охраната е била неподготвена

при първия изстрел, който е дошъл от югозападна посока спрямо позицията на Шиндзо Абе. Смята се, че убиецът е бил на около 6 метра от бившия министър-председател.

Кадрите показват още, че смъртоносният разстрел е извършен с оръжие, приличащо на самоделна пушка. Тя била дълга около 40 см, с две метални цеви, прикрепени към дървена дъска. Не е ясно какви боеприпаси и барут е използвал, но всеки от изстрелите е довел до силен взрив и голям облак дим.

Заподозреният Тецуя Ямагами е идентифициран като жител на Нара и ветеран от военноморските сили на Япония. Пред полицията обяснил, че е "недоволен от управлението на Абе и имал за цел да го убие". Затова стрелял по него.

Той допълнил, че не таи политически обиди, но е набелязал лидера от Либерално-демократическата партия и бивш премиер за нещо, свързано с определена неназована религия. Това пак поставя много въпроси, защото Абе отдавна работи като законодател ветеран.

В дома на Тецуя Ямагами е открит арсенал от самоделни оръжия и експлозиви, които той криел. Там разследващите се натъкнали и на семейни снимки. От разпитите станало ясно, че ветеранът е искал да си отмъсти на Шиндзо Абе заради популяризирана от него религиозна секта, която разорила майка му, след като тя й направила огромно дарение. Именно това доведе до спорове за връзката между политиката и религията в Япония.

Причината е, че тези организации в Страната на изгряващото слънце играят важна роля в политическия живот, като мобилизират вярващите да гласуват или да правят дарения.

Водещите японски медии не искаха да назовават името на сектата, но твърдят, че Шиндзо Абе изобщо не е имал подобни връзки с религиозната организация. По-късно таблоидите разкриха, че става дума за Църквата на обединението на Муун, а стрелецът бил с погрешно впечатление за отношенията между сектата и бившия министър-председател. 41-годишният убиец бил убеден, че Абе е свързан с нея, защото дядо му я довел в Япония. Тецуя Ямагами прочел това в интернет и повярвал на недостоверната информация, която го накарала да насочи омразата си към експремиера.

На пресконференция в Токио Църквата на обединението на Муун съобщи, че майката на убиеца на Абе е тяхна последователка. Религиозната секта е известна с консервативните си възгледи, основана е в друга страна, но има множество последователи в Япония и връзки с политици по цял свят. Смята се, че премиерът на Япония от 1957 до 1960 г. Киши е бил свързан с основаването на политическа група, свързана с тази религиозна организация.

Таблоидите се върнаха и към корените на Шиндзо Абе, който е роден в Токио в известно семейство със солидно икономическо влияние преди и след Втората световна война. Дядо му бил наричан "икономически крал". След войната американските "окупатори" го осъдили и вкарали в затвора като военнопрестъпник. Когато излязъл на свобода, сформирал партия и станал премиер.

Абе тръгнал по стъпките на дядо си, като първо учил в Токио, а след това заминал за САЩ. Занимавал се с частен бизнес, но решил да влезе в политиката и станал депутат, а през 2003 г. бил назначен за главен секретар на тогавашния премиер Джуничиро Коидзуми. 3 г. след това поел премиерския пост.

Шиндзо Абе остава в историята на Страната на изгряващото слънце като най-дълго управлявалият министър-председател и най-младият държавен ръководител. Една от основните му цели била чрез иновативен подход да извади японската икономика от нейната хронична дефлация и да укрепи въоръжените сили, за да противодейства на нарастващото влияние на Китай.

Другата му важна цел била да промени конституцията на страната, защото настоящата била изготвена от САЩ и била напомняне за унизителното поражение на японските войски през Втората световна война.

48 часа след убийството на Абе японците отидоха до избирателните урни, за да гласуват на частични избори за горната камара на парламента. Както се очакваше, партиите от управляващата коалиция на премиера Фумио Кишида консолидираха позициите си, печелейки достатъчно гласове за евентуална конституционна реформа - точно тази, за която Шиндзо Абе се беше борил през целия си живот.

На пресконференция в петък Кишида изрази мъката си с думите: "Не мога да не съжалявам, че насилието

отне живота на един велик лидер,

обичан от света. Все пак мисля, че най-нещастният човек беше самият бивш премиер Абе, който стана жертва на смъртоносен куршум сред драстично променящата се среда около Япония и планина от вътрешни и международни проблеми. Трябва да продължим да надграждаме многобройните му постижения и да предадем на следващото поколение ярка и енергична Япония, която той обичаше и която ние също обичаме".

Кишида допълни, че ще преследва трудните цели, които Абе не доживял да види постигнати, като конституционната реформа. Обещанието бе дадено и тепърва ще се види дали посмъртно ще бъде реализирана мечтата на Шиндзо Абе.

Погребението му бе на 12 юли, а Япония присъди посмъртно на Абе най-високото си държавно отличие - Върховния орден на хризантемата.

С убийството му светът загуби знаков реформатор, отбелязват медиите.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

След смъртта му вероятно ще бъде направена конституционна реформа, за която Абе мечтаеше цял живот.
След смъртта му вероятно ще бъде направена конституционна реформа, за която Абе мечтаеше цял живот.
Милиони жители отдадоха последна почит на бившия премиер на Япония.
Милиони жители отдадоха последна почит на бившия премиер на Япония.