Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Луис Ечеверия закрил президентския си мандат с български хоров ансамбъл.
Луис Ечеверия закрил президентския си мандат с български хоров ансамбъл.

                                                                                                             Батето избрал копие на фиалата от Тракийското съкровище, а дипломатът Богомил Герасимов го предал на държавния глава

Мексиканецът посещава България месец преди да почине Людмила Живкова и вечеря със Славков в Златни пясъци

Луис Ечевeрия, обвиняван за две кланета срещу студенти, си отиде на 100-годишна възраст

Бившият президент на Мексико Луис Ечеверия, който почина преди няколко дни на 100-годишна възраст, е бил близък приятел с Иван Славков и българския посланик Богомил Герасимов.

Дипломатът разказва за приятелските си отношения с държавния глава и как Иван Славков решава да му изпрати подарък, за да го подтикне да покани Тодор Живков на официално посещение в Мексико.

В книгата си "Дипломация в зоната на кактуса" Герасимов посочва, че преди да замине, Петър Младенов му заповядва да направи всичко възможно президентът на Мексико

да изпрати покана на Тодор Живков

Ако успеел, щял да получи 6+ от ЦК. Това била доста трудна задача и затова Герасимов решил да се обърне към зетя на Тато Иван Славков, който се познавал с Луис Ечеверия.

"Той ми разказа за посещението си в Мексико и за срещата си с държавния глава – пише посланикът. - Президентът бил много любезен, развел го из двореца "Лос Пинос". Иван Славков се възхитил от някакви индиански столове, направени от бамбук и кожа. Луис Ечеверия веднага наредил един комплект от същите столове да се изпрати като подарък за дома му в България. Тогава казах на Славков, че няма да е зле да изпрати нещо за Ечеверия по мен. Той се съгласи, но допълни, че ще бъде от него и от неговия тъст, който е президент на България. От Иван Славков получих и друг ценен съвет: в Мексико да посетя веднага един човек, с когото той се бе сприятелил – брата на Луис Родолфо Ечеверия. Тогава той бе шеф на мексиканската кинематография. Последвах съвета му и не съжалявам."

Батето го изпратил в УБО, където имали няколко изтънчени подаръка,

пазени за чуждестранни държавни глави. Двамата решили Герасимов да отнесе копие от фиалата на Тракийското съкровище.

Дипломатът заминал за Мексико и скоро на протоколно събитие бил представен на президента.

"Луис беше човек с внушителна осанка, строен, с правилни европейски черти на лицето – посочва Богомил Герасимов. - Най-впечатляващи ми се сториха очите му. Той гледаше през очилата си така, сякаш се опитваше да чете скритите мисли на събеседника си. Забелязах, че не си пада по алкохолните напитки и кока-колата. Стиснахме си ръцете, седнахме на два стола и той ме попита как се чувствам в Мексико.

Нямах намерение да следвам сценария и му казах: "Господин президент, от протокола любезно ме уведомиха какъв е сценарият за тази церемония. Искам да Ви спестя въпросите и да Ви кажа, че се чувствам чудесно в Мексико, радвам се, че ме изпратиха на първия ми посланически пост именно във Вашата страна, но и аз трябва да Ви задам един въпрос. Моят президент заедно с поздравите си Ви изпраща един сувенир, копие от фиалата на

прочутото в цял свят Тракийско съкровище

Моят въпрос е кога мога да Ви го връча?". Първоначално ме погледна изненадано, засмя се и ми отговори, че това може да се случи още същата вечер, защото след това заминавал за няколко дни. Покани ме в двореца "Лос Пинос" в 20 часа. Тогава видя семейството ми и поиска да си направи снимка за спомен. Загледа се в сина ми Юли и ме попита на колко години е. Когато му казах, че е на 16, той ми отвърна, че и неговият най-малък син е на толкова и двамата трябва да се опознаят и да станат приятели, като допълни: "Знаете ли какво, сеньор ембахадор, свободен ли сте утре и следващите няколко дни, за да ме придружите заедно със сина Ви на обиколката в няколко щата из страната?". На такова предложение не се отказваше."

Богомил Герасимов прави истински фурор в Мексико,

защото е единственият посланик, поканен от мексиканския държавен глава да го придружи и да отиде на вечеря при него.

В уговорения час дипломът пристигнал в двореца, а след като предал подаръка, уж изпратен от Тодор Живков, Луис Ечеверия нямал търпение да го отвори. Копието на фиалата било съвършено и възхитило президента, който поръчал да се предадат специални поздрави на Живков.

Герасимов бил открит човек и му обяснил, че заедно с Иван Славков, който бил шеф на БНТ и е вземал интервю от него, подбрали специалния сувенир. Държавният глава се сетил за него, а след това поръчал специални мексикански ризи за Богомил и сина му за обиколката им из страната.

От нея българският посланик разбрал, че Луис Ечеверия не харесвал Москва, защото според него тя издала заповед Мексиканската комунистическа партия да се опита със стачки в енергетиката да разбие икономиката на страната. Забелязал, че президентът не обичал помпозните и безкрайно скучни официални трапези, каквато трябвало да бъде първата им вечер. Когато видял, че го чака пълна зала с гости, Луис наредил някой друг да се появи вместо него, а той поръчал на управата на хотела да му донесат отделно сирене и червено вино.

Богомил Герасимов успял да го предразположи и някъде там между двамата се зародило приятелството. Луис харесвал българския дипломат заради откритостта му.

"Позволих си да отбележа, че в Мексико не се пие много вино, а президентът обича – спомня си Герасимов. – Каза ми, че се е научил в Чили, където заедно с бъдещия президент на Мексико Хосе Лопес Портильо били студенти.

Скитали заедно из планините, а вечер сядали със селяни на сладки приказки и след това започвали да пеят. Ечеверия прочисти гърлото си и започна тихичко да пее. Всички бяха в шок, защото за 6 години не бяха виждали президента в тази светлина."

След тези няколко дни Герасимов прожектира на Луис Ечеверия филм за българското селско стопанство, след който мексиканският президент решава да изпрати

делегация от специалисти

в България, които на място да се запознаят с нашето земеделие. По време на разговорите си българският дипломат забелязал, че Луис Ечеверия силно се вълнувал от култура, затова му разказал за нашите корени и произхода на Тракийското съкровище. Така президентът решил, че то трябва да се изложи в Мексико, а наш студентски фолклорен състав и детският радиохор, след като участват в Дните на българската култура в Куба, да се покажат и в Мексико.

Когато най-накрая Ечеверия останал насаме с Герасимов, му споделил

истинските си планове

С двата български състава искал да организира една културна вечер в последните дни на своето управление, с което да отбележи края на президентския си мандат. Посланикът използвал момента и попитал Луис: "Няма ли да бъде уместно внушителната изложба на Тракийското съкровище да бъде открита на най-високо равнище? Например от мексиканския президент в присъствието на българския държавен глава?". А той му отговорил: "Убеден съм, че новият президент с удоволствие ще открие изложбата в присъствието на сеньор Тодор Живков, защото на мен ми остават само още два месеца. Ще изпратим и официална покана".

Герасимов веднага уведомил София, но оттам отсекли, че има проблем. Поканата само за откриването на съкровището ли била, или по принцип. Освен това трябвало да се изпрати по най-бързия начин. Дипломатът се срещнал отново с президента, обяснил му проблема, а той извикал министъра на външните работи и му продиктувал текста, а най-същественото в него било: "…ако може да посети Мексико за откриване на изложбата "Съкровищата на траките" или в друго удобно за него време".

Поканата била изпратена в България, а най-сложната задача, възложена на Богомил Герасимов – изпълнена.

Настъпил денят на първата голяма културна проява на България в Мексико, свързана с последната изява на Луис Ечеверия пред обществеността, а за нея пристигнали Людмила Живкова и Иван Славков, придружени само от офицера от УБО Димитър Мурджев.

"Настъпи часът на концерта – пише Герасимов в книгата си. - В президентската ложа на "Беляс Артес" седяха освен президента и официалните гости само още генерал Кастанеда, преводач, съпругата ми и аз. Иван Славков се шегуваше нещо с Ечеверия в типичния си стил, който не признаваше затворени врати и теми, а Людмила беше изцяло погълната от пищната зала. По едно време тя се наведе и ми прошепна: "Нося покана до Луис Ечеверия да посети България. Кога ще е удобно да му я предам?". Докоснах ръката на президента и му казах, че сеньора Живкова е донесла писмо за него. Тя извади един плик и му го подаде с думите: "Това писмо е от българския президент, който по съвпадение е и мой баща. В него той ви кани да посетите България."

Луис започна да разказва на Людмила историята на тази забележителна сграда. В този момент неочаквано с викове, шум и музика на сцената изскочиха младите танцьори от студентския фолклорен ансамбъл. Изпълнителите бяха истински професионалисти. Фурор обаче предизвикаха децата от радиохора на диригента Христо Недялков. Когато те застанаха на сцената, нагиздени в красивите си костюми с традиционни български шевици, едва ли някой е предполагал какво ще преживее. След последната песен Луис Ечеверия се изправи, вдигна ръце, за да въдвори тишина, и развълнувано извика: "Сеньорас и сеньорес!... Вива Мексико!". След това подаде ръка на Людмила Живкова и каза развълнувано: "Благодаря ви! От сърце! Това беше прекрасен финал на моя мандат!". Слизайки по стълбите, Людмила ме хвана за ръката и тихо каза:

“Богомиле, какво става тук?

Ако някой ми беше разказал това, на което присъствахме, нямаше да повярвам!"."

Въпреки че слиза от власт, поканата за Луис Ечеверия да посети България остава в сила. Първо Тодор Живков отива в Мексико през 1979 г., а бившият мексикански държавен глава пристига в България месец преди смъртта на Людмила Живкова. Обядва с Тато в Бояна, а след това заминава за морето с Богомил Герасимов. В Златни пясъци вечеря с Иван Славков.

Няколко години след като се завърна в Мексико, Луис Ечеверия бе обвинен в геноцид за ролята си в две кланета на протестиращи студенти през 1968 г. (когато той е вътрешен министър) и през 1971 г. През 2005 г. съдия го оправда и постанови, че той може да е отговорен за убийствата, но не може да бъде съден поради изтекла давност за тези престъпления.

Дълбокото уважение на Луис към посланик Герасимов си проличава през 2011 г., когато българският дипломат е допуснат заедно със семейството си в спалнята на президента. Тогава той бил болен, почти не можел да ходи и не приемал никого, но за Герасимов направил изключение. Българинът му подарил бутилка червено вино "Мавруд", защото в годините на общата им работа му разказал много забавна случка с това вино.

"Надявам се, че винаги ще си спомня за мен и "Мавруда", защото щеше да падне в басейна...", завършва Герасимов.

                                                                                                                                                                                                     

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Първият разговор на посланика ни в Мексико Богомил Герасимов с президента Луис Ечеверия.
Първият разговор на посланика ни в Мексико Богомил Герасимов с президента Луис Ечеверия.
През 1981 г., месец преди смъртта на Людмила Живкова, Луис Ечеверия посети България. На снимката - вечеря с Иван Славков в курорта Златни пясъци.
През 1981 г., месец преди смъртта на Людмила Живкова, Луис Ечеверия посети България. На снимката - вечеря с Иван Славков в курорта Златни пясъци.