Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джеймс Каан в ролята на Сони в "Кръстникът"
Джеймс Каан в ролята на Сони в "Кръстникът"

През 1981 г. губи сестра си и се отдава на наркотиците

При ареста на сводницата Хайди Флейс той признава, че е имал интимни отношения с нея и момичетата ѝ, но не плащал с пари, а с кокаин

Първоначално бил избран за главната роля, но Копола бил категоричен, че тя е за Ал Пачино

Агенти под прикритие смятали, че актьорът е част от клана Коломбо

"Казват, че човек никога не среща героите си, но Джеймс Каан доказа, че това е много погрешно."

Това написа актьорът Анди Рихтър, който играе с Каан във филма "Елф" по повод смъртта на артиста. "Имах късмета, след като цял живот съм обичал работата му, да се снимам с него и

да го заобичам още повече

като човек - допълни Рихтър. - Забавен, топъл, самоироничен, изключително талантлив."

Джеймс Каан почина на 82 години, а за неговата кончина съобщиха близките му в социалните мрежи.

Най-известната му роля е на Сони Корлеоне в "Кръстникът", а неговите партньори в мафиотската сага бяха потресени от загубата и публично изразиха своите съболезнования.

"Джими беше мой екранен брат и приятел за цял живот – коментира Ал Пачино. - Трудно е да се повярва, че вече няма да го има на този свят, защото беше толкова жив и дързък. Невероятен актьор, брилянтен режисьор и мой скъп приятел. Обичах го, ще ми липсва."

Франсис Форд Копола, който режисира "Кръстникът", сподели: "Джими беше човек, който се простираше през живота ми по-дълго и по-близо от която и да е друга фигура от филмите. От тези начални времена, работейки върху The Rain People, през всички етапи от живота ми. Неговите филми и многото страхотни роли, които изигра, никога няма да бъдат забравени. Стар приятел ми е, сътрудник и един от най-забавните хора, които съм познавал".

Актьорът Адам Сандлър също бе натъжен от новината: "Обичах го много. Винаги съм искал да бъда като него. Щастлив съм, че го познавах. Не спирах да се смея, когато бях около този човек. Филмите му бяха

най-добрите от най-добрите”

Джеймс Каан е роден на 26 март 1940 г. в Бронкс, Ню Йорк, в семейството на баща месар. Той не искал да продължи семейния бизнес и решил да се занимава с американски футбол. В университета обаче бил привлечен от тънкостите на актьорското майсторство и най-вече от Франсис Копола, с когото се сприятелили.

След кратка сценична кариера, актьорът се мести в Холивуд. Дебютира в киното с малка роля във филма "Сладката Ирма" на режисьора Били Уайлдър, след което изиграва млад бандит, който тормози героинята на Оливия де Хавиланд в "Жена в клетка". Каан има поредица от незначителни телевизионни и филмови изяви и най-накрая прави големия си пробив през 1965 г., когато участва в два филма на Хауърд Хоукс: Red Line 7000 и El Dorado.

Световноизвестен обаче става с ролята си на Сони Корлеоне в "Кръстникът". Любопитното е, че първоначално Каан е трябвало да играе един от главните герои - Майкъл Корлеоне, докато Кармайн Кариди бил избран за Сони. Въпреки това Копола поискал ролята на Майкъл да бъде изиграна от Ал Пачино. Студиото се съгласило, но поискало Джеймс да се превъплъти в Сони.

За да бъде перфектен

в ролята си, по време на снимките на филма Джеймс Каан често бил в компанията на престъпното семейство Коломбо и боса му Кармайн Персико, за да усвои техните маниери и държание. Агенти под прикритие и разследващи дори смятали, че той наистина е един от тях и ще изгрее на небосклона на мафията. Заедно с Робърт Дювал Каан присъствал на съдебните изслушвания на Кармайн Персико - двамата актьори следели жестовете, дикцията и акцента на боса, за да могат максимално да се доближат до образа на истинския мафиот.

Артистът бързо се сприятелил с колегите си на снимачката площадка, защото бил шегаджия с

изумително чувство за хумор

В едно свое интервю преди няколко години той сподели, че първоначално студиото смятало проекта за "Кръстникът" за "пълен боклук".

Останали учудени, защото Каан получава единствената си номинация за "Оскар" за най-добра поддържаща мъжка роля в "Кръстникът". Най-вече заради ужасяващата сцена на смъртта на Сони, за която Каан бил оборудван с над 140 експлозивни кървави топчета, за да симулират огнестрелните рани.

"Те бяха като месингови гилзи във формата на ковчег, пълни с барут, а над него в друго отделение, имаше кръв - разказва по-късно актьорът. - След като изпукаха, имах чувството, че ме удрят навсякъде. Ако ръката ми беше попаднала пред един от тях, щяха да ми пробият дупка."

След това Джеймс участва в поредица от нашумели филми през 70-те години, които го нареждат на едно от първите места в Холивуд. Внезапно обаче изчезва от публичното пространство и дори се отказва от актьорството. Споделя през годините, че това бил най-страшният период в живота му.

Истинската причина е, че през 1981 г. сестра му умира и той не може да преживее загубата. Отдава се на наркотици и алкохол, като оттогава го помнят с три скандала.

Първият е сблъсъкът му с актьора Джон Уейн,

когото удря на снимачната площадка на Western Eldorado, защото го измамил на шах. Вторият е със сводницата Хайди Флейс, а третият е, след като се предозира с кокаин.

"Бях понесъл изключително разрушителен удар – разкривал е актьорът. - Сестра ми беше починала от рак и аз бях ядосан, бесен на света. Напушването, кокаинът и купоните изглеждаха най-добрият вариант."

В този период той бе една от първите звезди, арестувани около скандала с Хайди Флейс. Каан твърди, че тогава е имал интимни отношения с Флейс и с проститутките й, но никога не си плащал за ласките им. Накрая признал, че им давал толкова кокаин, колкото искали.

Малко по-късно той отново е задържан от полицията в Лос Анджелис, след като начинаещ актьор паднал от пожарната стълба на жилищната сграда на Каан. Той бе разпитван в продължение на 10 часа със съмнението, че е блъснал мъжа, но накрая е освободен, след като станало ясно, че е нещастен случай. Известно време след този случай една жена на име Leesa Anne Roland завела дело срещу него, твърдейки, че се е опитал да я удуши в хотел Century City. Делото обаче било прекратено и не стигнало до процес.

В този мътен период той отказва главни роли в "Полет над кукувиче гнездо", "Апокалипсис сега" и "Крамър срещу Крамър" и решава да се пенсионира. Смятал, че парите, които е натрупал, ще му стигнат до края на живота му, но внезапно счетоводител го ограбил. Затова е принуден да се върне в киното, за да натрупа състояние.

Много бързо разбрал обаче, че това не е толкова лесно. На него вече гледали като на съмнителен и несигурен кадър, който нямал шанс да пробие отново в Холивуд. На помощ идва

старият му приятел Франсис Форд Копола,

който с всички усилия успява да го вкара да играе в драмата Gardens of Stone, разказваща за войната във Виетнам, въпреки неодобрението на продуцентите.

След още няколко години той решава да се бори със зависимостта си и се регистрира в центъра за възстановяване Exodus Recovery Center на Марина дел Рей през 1994 г. Оттогава Джеймс Каан твърди, че е чист.

Започнал да взема от живота отново с пълни шепи, но този път с далеч по-приятни неща. През свободното си време тренирал бокс, ходел на ски, карате и родео.

Проблемите с наркотиците обаче влияят негативно и на личния му живот. Той се жени и развежда 4 пъти, като има и 5 деца – дъщеря Тара и синове Скот, Александър, Джеймс и Джейкъб. Скот също е актьор, известен с ролята си в "Хавай 5-0", който помни зависимостта на баща си.

"Той имаше бурно детство като мен, но аз бях отритнат от баща си и израснах на улицата – казвал е Джеймс Каан. – Аз направих грешки, които се отразиха не само на него, но и на мен. Но винаги съм бил до него независимо от всичко, защото аз никога не бях виждал баща си да плаче. Синът ми ме е виждал да плача. Баща ми никога не ми е казвал, че ме обича, и следователно аз казвах на Скот, че го обичам, всяка втора минута. Въпросът е, че аз ще правя по-малко грешки от баща си, моите синове, надявам се, ще правят по-малко грешки от мен, а техните синове ще правят по-малко грешки от тях. Аз изградих специална приятелска връзка със Скот."

За да преодолее разводите си, Джеймс Каан дори известно време

живее в имението “Плейбой”

при приятеля си Хю Хефнер. Там се отдава на купони и момичета.

Въпреки издънките на Джеймс Каан синът му Скот обясни преди няколко дни, че баща му е добър пример за човек, който се вглъбява в живота и казва: "Да, това ми разкъса сърцето, но ще опитам отново".

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Каан печели симпатиите на всички с блестящо изиграната сцена на убийството му.
Каан печели симпатиите на всички с блестящо изиграната сцена на убийството му.
Джеймс Каан бе един от най-известните актьори в Холивуд през 70-те години.
Джеймс Каан бе един от най-известните актьори в Холивуд през 70-те години.
Семейството на дон Корлеоне се събра отново.
Семейството на дон Корлеоне се събра отново.