Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Посолството на РФ възобнови издаването на визи

След експулсирането на 70 служители на руското посолство в България Москва не вижда друг изход, освен да закрие дипломатическата си мисия в София. Това съобщи за руския вестник "Известия" източник от руските дипломатически кръгове миналата седмица.

"Русия ще затвори посолството си (в София), ние технически останахме без изход за по-нататъшното му функциониране. България, по инициатива на Запада, изпрати списък с имена на хора,

обявени за персона нон грата, в който са изброени предимно технически служители - началникът на службата за сигурност, чистачката, шофьорите", казал източникът на "Известия".

И наистина Москва даде 24-часов ултиматум на българската страна. В него се искаше София да се откаже от прогонването на дипломатите и служителите.

ЕС и НАТО подкрепиха решението на България. От Европейската служба за външна дейност обявиха, че руската заплаха за прекъсване на дипломатически отношения с България е неоснователна, а решението на София напълно отговаря на разпоредбите на международното право. В крайна сметка България отказа и 70-те руснаци от посолството напуснаха страната.

След изострянето на конфликта с България Русия заплаши целия ЕС с последици. "Необмислената подкрепа за антируски действия" може да доведе до отмъщение за всички в ЕС", предупреди говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

"Политизираното решение на София да намали неоправдано нашия дипломатически персонал в България със сигурност няма да остане без отговор в двустранните отношения", обясни още Захарова. Тя настоя София и ЕС да помислят за "реципрочността, която лежи в основите на дипломатическите отношения".

Изненадващо ден по-късно чрез своя постоянен представител в ЕС Владимир Чижов Кремъл даде знак, че "ще забави решението". А след кратко прекъсване на 11 юли въпреки обтегнатите отношения руското посолство дори възобнови издаването на туристически визи.

Евентуално задълбочаване на дипломатическата криза крие много рискове. Освен проблемите, които ще създаде на обикновените граждани, прекратяването на официалните отношения би могло да навреди на

Всъщност не е сигурно кой би имал по-голяма вреда от някакви радикални действия в посока на скъсване на дипломатическите отношения между двете държави. Проблемът е, че според анализатори подобна стъпка

би лишила Москва от възможности да влияе на политиката, и то не само у нас, а и в региона, като цяло. Докато за нас последствията ще бъдат преди всичко икономически. При замразяване на отношенията бихме имали проблеми най-вече с доставките на гориво и резервни части за АЕЦ "Козлодуй", както и на нефт за рафинерията в Бургас.

Разбира се, подобна нежелателна стъпка неминуемо ще се отрази и на културните взаимоотношения между двата народа. По този повод вече се появиха и реакции у нас.

"Следствие на заявеното от Митрофанова прекратяване на дипломатическите отношения трябва да бъде преместването в музеи и тематични паркове на 180-те паметника на така наречената "съветска армия" в България!"

Това написа във фейсбук профила си българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация на ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев на 1 юли, веднага след ултиматума на посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова.

Той уточнява, че сред демонтираните паметници трябва да бъдат и тези на съветската армия в София и на Альоша в Пловдив.

"Символите на армията окупатор нямат място в европейска България! На тяхно място да се поставят наши, родни, български символи - на Левски, Ботев, Раковски, Стамболов, Гоце Делчев, Тодор Александров, Иван Михайлов, както и такива на българските царе - Аспарух, Тервел, Крум, Борис I, Симеон, Иван Асен II, Борис III", пише Ковачев.

Към мярката той предлага да се добави и преименуването на улици, които носят имената на Дондуков, Игнатиев или Гурко, "които не само че нямат никакви заслуги към българския народ, но дори са били против неговите интереси".

"Не е нормално всяка втора улица в центъра на София

да носи руско име, при това на видни антисемити! Кой българин може да бъде против това чуждите символи на една окупаторска армия да бъдат заменени с български символи?!", възмущава се евродепутатът.

Историческият опит също говори в полза на подобни действия. Така например в началото на Първата световна война, след като руски кораби бомбардират Варна, сменяме името на катедралния храм "Св. Александър Невски" със "Св.св. Кирил и Методий".