Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДАНИЕЛ ЛОРЕР
ДАНИЕЛ ЛОРЕР

ИТН блокират реформите заедно с ГЕРБ и ДПС, казва министърът на иновациите и растежа 

"Има такъв народ" започнаха да представят една по-диалогична страна на тяхната формация. Сега се вижда, че  на думи е едно, но на практика излиза, че те отново са с ГЕРБ и ДПС в практиката да блокират най-важните реформи, за които сме дошли. Изграждането на ново доверие с тях е труден процес", каза министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер пред БНР. 

"Тъй като прокуратурата у нас не работи, Антикорупционната комисия, която трябва да се създаде, е лостът, който трябва да задвижи правораздаването. Това е ключово, но се оказа, че нямаме разбиране в ИТН при доста месеци на опити да задвижим този въпрос", каза той.

Според него гражданите все повече започват да разбират, че следващите избори ще са референдум за това дали искаме законова държава без кражби, или искаме да продължим по стария път на статуквото.

"Хората осъзнават стойността на изборите като вододел - дали искаме България да продължи в изключително бърз ритъм с реформите, които са закъснели с 12 години, или искаме да си продължи с партиите на статуквото и с всичко, което произтича от това", обясни Лорер.

Той подчерта, че отговорността е в ръцете на президента, който трябва да избере подходящия мандатоносител, на когото да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

"Ние сме разписали в проектопрограмата за кабинета "Василев" ясен график за реформите и кога трябва да се случат. Ако се намери партия в този парламент, която успее да събере парламентарно мнозинство, което да подкрепи тази програма, в този ѝ вид - това ще бъде огромна изненада за мен. Силно скептичен съм, че друга политическа сила ще успее да се справи с това", каза Лорер.