Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асен Василев и ПП върнаха на президента Румен Радев мандата за съставяне на правителство.
Снимки: Йордан Симеонов
Асен Василев и ПП върнаха на президента Румен Радев мандата за съставяне на правителство. Снимки: Йордан Симеонов

"Промяната" официално се отказа да прави кабинет 

Следващата седмица ще обявя кога ще връча мандата на следващата по големина парламентарна група. Надявам се това време да бъде оползотворено. Това заяви президентът Румен Радев, след като Асен Василев му връчи не изпълнения мандат за съставяне на правителство. Освен Василев при Радев дойдоха Кирил Петков и Никола Минчев.

Не успяхме да съберем достатъчно подкрепа за осъществяване на политиките, които едно евентуално правителство би искало да може да направи, лаконичен бе Василев.

"Дълбоко вярвам, че институциите могат да постигат резултати, а осъзнатият национален интерес е на първо място. Очаквам от правителството да разработи и да подготви за внасяне в Народното събрание законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, за да не продължава България да губи време и средства“, каза Радев.

Президентът посочи, че преди  година българите са повярвали, че държавата може да се управлява по друг начин. "Оттегленият кредит на доверие към кабинета не може, и не трябва да изчерпва обществените усилия за изграждане на прозрачно и отговорно към гражданите управление и вярвам, че мисията ни да променим страната ни е историческа и колкото и да е трудно, българите ще я изпълним", смята той.

След седмица преговори за набиране на парламентарна подкрепа "Продължаваме промяната" не успяха да съберат необходимите 121 депутатски гласа. Недостатъчни се оказаха народните представители на БСП, ДБ и няколкото отцепили се от ИТН.

Предстои президентът на връчи втория мандат на ГЕРБ, които вече заявиха, че няма да правят опити за съставяне на правителство. Радев може да избира на кого да връчи третия мандат, но шансовете за нов кабинт в този парламент са почти нулеви - освен ПП само БСП и ДБ не искат избори и заявиха готовност да водят нови преговори.

По-рано Асен Василев обяви, че са намерили само 117 депутати, които да подкрепят програмата им. И изрази надежда за по-добри резултати след изборите.

"Продължаваме промяната" не успяха да съберат необходимите 121 депутатски гласа.
"Продължаваме промяната" не успяха да съберат необходимите 121 депутатски гласа.