Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борис Джонсън СНИМКА: Ройтерс
Борис Джонсън СНИМКА: Ройтерс

Скандали и лъжи съпътстваха управлението на ексцентричния политик

Героят на Брекзит Борис Джонсън мечтаеше да остане в историята като един от най-дълго управлявалите британски премиери, но съдбата реши друго и той отстъпва поста след особено бурен, продължил три години мандат, посочва Франс прес, цитирана от БТА.

Скандали и лъжи съпътстваха управлението на този ексцентричен политик, вечен оптимист, който донесе на консерваторите през 2019 г. историческо мнозинство в Камарата на общините и направляваше реализацията на Брекзит.

През юни внесеният вот на недоверие срещу Джонсън демонстрира нарастващото разочарование на консервативните депутати от него.

С обичайния си оптимизъм 58-годишният Джонсън видя в този вот "възможност... да се премине към други неща".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел разговаря с британския министър-председател Борис Джонсън, докато държавните и правителствени ръководители на Г-7 и техните гости се редят за семейна снимка пред замъка Schloss Elmau в Баварските Алпи близо до Гармиш-Партенкирхен
Снимка: Ройтерс
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел разговаря с британския министър-председател Борис Джонсън, докато държавните и правителствени ръководители на Г-7 и техните гости се редят за семейна снимка пред замъка Schloss Elmau в Баварските Алпи близо до Гармиш-Партенкирхен Снимка: Ройтерс
Социологическите проучвания и коментарите обаче от месеци показваха съвсем друга картина. Тя се оформи около скандала "Партигейт", неговите партита на "Даунинг стрийт" 10 по време на локдауна срещу КОВИД-19. Последваха обърканите му обяснения, полицейското разследване, установило, че е нарушил закона, административното разследване, осъдило културата на разпуснатост на "Даунинг стрийт". Към това се прибавиха спадащото обществено доверие на фона на най-високата инфлация от 40 години насам, социално напрежение и повишаване на данъците.

Последният скандал, този с неговия заместник-отговорник по партийната дисциплина в парламента, обвинен в сексуални посегателства, стана последен пирон в ковчега на Джонсън.

Британският премиер Борис Джонсън и президентът на Украйна Владимир Зеленски палят свещи по време на посещение на катедралата Свети Михаил
Британският премиер Борис Джонсън и президентът на Украйна Владимир Зеленски палят свещи по време на посещение на катедралата Свети Михаил
Борис Джонсън, който беше мощна машина за печелене на избори по време на бурята с Брекзит през 2019 г.,се превърна в машина за изборни загуби за консерваторите след няколко неуспеха на местните и частичните парламентарни избори.

Неговият рейтинг се срина от 66 процента през април 2020 г. до само 23 процента в края на юни.

Между 69 и 72 процента от британците подкрепят неговата оставка, показаха две анкети тази седмица.

Джонсън като политически въжеиграч с феноменална самонадеяност, за когото не представлява никакъв проблем да излъже, обаче отказваше упорито да подаде оставка.

 Борис Джонсън пред резиденцията си на "Даунинг стрийт" 10 СНИМКА: Ройтерс
Борис Джонсън пред резиденцията си на "Даунинг стрийт" 10 СНИМКА: Ройтерс
С разрошената си коса и кипящ от енергия той защитаваше постиженията си, като най-ниската безработица, ефикасната имунизационна кампания срещу КОВИД-19 и решителната си подкрепа за украинския президент Володимир Зеленски.

Падението на този възпитаник на колежа "Итън" и Университета "Оксфорд", ковачници на британския политически елит, наистина е брутално. Но някои от неговите преподаватели споделят, че още навремето са отбелязали, че не е достатъчно сериозено и е склонен да нарушава правилата.

Правителството на Борис Джонсън отмени всички мерки срещу COVID преди месец.
Правителството на Борис Джонсън отмени всички мерки срещу COVID преди месец.
През 1987 г. Джонсън става стажант журналист във в. "Таймс", а през 1989 г. новият му вестник "Дейли телеграф" го изпраща като кореспондент в Брюксел.

След като се връща в Лондон той става водещ на рубрика за "Телеграф" и "Спектейтър". През този период за Джонсън се говори, че е натрупал 4000 британски паунда глоби за неправилно паркиране.

През 2001 г. става депутат, а по-късно една от основните фигури на кампанията за Брекзит и външен министър в правителството на Тереза Мей, която през юли 2019 г. заменя на премиерския пост.

"Той е изумителен актьор, но е неспособен да изпълнява национални функции, тъй като изглежда, че не се тревожи за нищо освен собствената си съдба и удоволствие", каза за него бившият му шеф в "Телеграф" Макс Хейстингс.

Кари целува страстно Борис на конференция на Консервативната партия в Манчестър през 2021 г.
Кари целува страстно Борис на конференция на Консервативната партия в Манчестър през 2021 г.
Личният живот на Джонсън също е отражение на неговия характер. Женен е три пъти и има най-малко седем деца. Последната му съпруга 34-годишната Кари Симъндс е с 24 години по-млада от него.