Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Консумацията на по-големи количества от него забавя прогресията на aлцхаймер

Холинът е водоразтворимо хранително вещество, което обикновено се включва в групата витамини B-комплекс. Изследвания сочат, че той има решаваща роля в развитието на мозъка и когнитивната функция, съобщава сайтът health.news. Много експерти смятат, че това подобно на витамин хранително вещество помага за поддържане на когнитивната функция (способността на човек да възприема, предава, анализира и запаметява различна информация, чрез която може да взаимодейства със заобикалящия го свят).

Според проучване, публикувано в списание Nutricion Hospitalaria, много хора не получават достатъчно холин от храната си. Това означава, че те

пропускат ползите

от оптималните нива на това вещество.

Адекватният прием засилва мозъчната функция

Колкото повече остарява човек, толкова по-голям е рискът от развитие на болестта на Алцхаймер, инвалидизиращо състояние, което засяга способността за точна преценка, когнитивните способности и паметта.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщават, че най-малко 5,8 милиона души в САЩ в момента имат aлцхаймер или други форми на деменция. Този брой може да скочи до поне 14 милиона до 2060 г.

Каква е ролята му за здравето

на мозъка?

Човешкото тяло се нуждае от холин, за да синтезира фосфатидилхолин, важен фосфолипид. Фосфолипидите включват молекули на базата на мазнини, които са жизненоважни за клетъчните мембрани.

Холинът помага и за производството на ацетилхолин - невротрансмитер, който е от съществено значение за ученето и паметта.

Той се произвежда в черния дроб, но количеството му е недостатъчно, за да отговори на нуждите на тялото, така че се налага да се увеличи доставката му чрез храната.

Националните здравни институти в САЩ съобщават, че 90 - 95 % от бременните жени консумират по-малко холин от необходимия дневен прием, препоръчан от Института по медицина.

Изложени на риск от дефицит на холин са хората със специфични генетични мутации и лица, изискващи пълно интравенозно хранене или метод на хранене, който заобикаля стомашно-чревния тракт.

Холинът е толкова важен, че Американското дружество за парентерално и ентерално хранене препоръчва да се добавя към формулите за парентерално хранене. То също така се застъпи за разработването на търговски продукт, съдържащ холин.

Изследователите са открили, че холинът е от решаващо значение за когнитивното развитие и че е необходим в перинаталния етап за оптимално развитие и за предотвратяване на дефекти на невралната тръба при новородени.

Освен това адекватният прием на холин може да е изключително полезен за възрастните хора. Фосфатидилхолинът помага за запазването и защитата на мозъчните клетки; някои експерти смятат, че консумацията на по-големи количества от него помага за

забавяне на прогресията

на алцхаймер.

Изследванията също така показват, че по-високите нива на холин са свързани с по-нисък риск от деменция, така че е добре хората да са сигурни, че получават достатъчно от него с храната.

Доказано е, че е важен за оптималното здраве на мозъка

Проучване, публикувано в British Journal of Nutrition, е установило, че по-високият му прием води до по-добри резултати на когнитивните тестове.

Изследователите, които са провели проучването, са работили с почти 2200 възрастни на възраст от 70 до 74 години. Според резултатите, доброволците с по-ниски нива на холин в кръвта са се справили лошо на когнитивните тестове, което означава, че са имали по-бавна скорост на възприятие и обработка и по-лоша обща когнитивна и изпълнителна функция в сравнение с тези с по-високи нива на холин.

Данни от допълнително проучване на поне 1400 души между 36 и 83 години сочат, че участниците с по-висок прием на холин имат по-добра вербална и визуална памет.

Полезен е и за черния дроб

Холинът е необходим за транспортиране на мазнини от черния дроб, така че дефицитите се свързват и с развитието на неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD). Състоянието се характеризира с натрупване на мазнини в черния дроб на хора, без да са пили прекомерно.

NAFLD се наблюдава при поне 90% от хората със затлъстяване и при 65% от тези с наднормено тегло. Въпреки че много случаи на NAFLD са леки, те могат да прогресират до по-тежката

форма на заболяването

- неалкохолен стеатохепатит (NASH).

Може да се стигне и до чернодробна цироза, чернодробна недостатъчност, рак на черния дроб и смърт. В китайско проучване, включващо 56 195 по-възрастни хора, резултатите сочат, че жените с най-висок прием на холин (412 мг на ден) намаляват риска от NAFLD с поне 1/3 в сравнение с жените, които приемат само 179 мг на ден. Мъжете с по-висок прием на холин намаляват риска с 1/4.