Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият баскетболист и художник става любимец като кмет на Тирана

Определят политика едновременно като враг и приятел на мафията

Два пъти оцелява след заговор за убийството му, а от изявен борец срещу корупцията в страната си за десет години във властта се превръща в неин нов символ.

Скандалните изказвания и поведение са част от политическата кариера на албанския премиер Еди Рама от самото й начало. Мненията на сънародниците му са в двете крайности. Едновременно виждат у него лидер, който да поведе балканската държава към европейско бъдеще, но и се съмняват, че е в основата на всички корупционни сделки в последните години. Албански медии дори го определят като единствения политик, успял едновременно да е приятел и враг на мафията в страната.

Острият му език

на няколко пъти

засегна България

в последните седмици. Политикът първо си направи шега, че Димитър Ковачевски е премиер на бъдеща "Западна България", и предизвика лавина от реакции.

Oт кабинета на Еди Рама отговориха, че това е сарказъм към България и ирония към ЕС. Малко след това ексцентричният албанец продължи не толкова на шега, че е "грешка една страна да държи две други държави като заложници", по повод на България. Видимо устремен към европейско бъдеще за Албания, самият Рама признава готовност да направи и невъзможното, за да го реализира.

"Ние бяхме Северна Корея на Европа". Бяхме изолирани от запад и от изток. Имахме най-жестокия комунистически режим. Ето защо сме толкова проамерикански, пронатовски и проевропейски настроени" - с подобни изказвания Рама печели симпатии на Запад. Но често негови действия в родината му и пиперливият му език са основната пречка в отношенията му с партньорите.

Така, след като

опозицията

в страната

го обвинява,

че ръководи "гнила престъпна схема", нервите на Рама не издържат и той отвръща: "Ако искат, и Че Гевара да ме наричат, не дължа обяснение на никого".

Бивш баскетболист и художник, облечен с тениска и маратонки на почти всички официални срещи, имиджът на политика е целенасочено неформален. 

Баскетболен кош украсява чакалнята пред кабинета му, докато вътре в офиса стените са покрити с ярко оцветени негови скици. Той ги рисува по време на официалните си срещи дори с европейски лидери. Едно от тях е изображение на английската легенда в публичните комуникации Аристър Кембъл, показан като национален герой на Албания - на кон,

с меч в едната ръка

и айфон в другата

Рама посочва Тони Блеър като свой основен политически пример, затова и още преди години назначава британския комуникационен експерт за свой съветник. Договорът на Кембъл е една от най-обсъжданите теми в Албания. Платеният хонорар от албанската страна е огромен, но премиерът не го обявява публично. Нещо повече, според него "това е цената, която Албания плаща за европейското си бъдеще". Кембъл наистина успява да промени много публичния образ на Рама и го превръща в политик, който винаги казва каквото мисли, като по този начин успява да прикрие често буйния му характер.

"Мога да ви кажа, че Ангела Меркел ме разбира напълно. Тя е израснала в комунистическа страна и знае колко много не искаме Албания да е такава", казва Еди Рама пред журналисти миналата година част от разговор с бившия германски канцлер. Именно заради своята нетактичност често е порицаван от европейски лидери.

Преди да получи премиерския пост, Рама е основен опозиционен активист.

През 2011 година, докато все още е кмет на Тирана и лидер на социалистическата партия, полицията арестува

трима души, заподозрени в заговор за убийството

му. Планираното нападение е трябвало да се осъществи по време на демонстрация, организирана от Рама против тогавашното правителство.

В качеството си на опозиционен лидер той настоява тогава за оставката на премиера Сали Бериша във връзка с подозрения за корупция и твърдения, че консерваторите са фалшифицирали парламентарния вот в Албания през 2009 година.

Бериша обаче отказва да се оттегли от властта и

обвинява опозицията,

че се е опитала да извърши преврат. Месеци по-късно социалистите сигнализират за нов опит за убийство на техния лидер и като извършители директно посочват управляващите.

Рама е обвиняван тогава в опити да свали със сила властта, като за целта е ползвал услугите на албанската мафия.

"Парламентът е превърнат от премиера Бериша в театър, където той държи безкрайни речи в стил Уго Чавес, хули и осмива не само депутатите от опозицията, но и всички албанци", твърди тогава опозиционерът.

Десет години по-късно ролите в страната са разменени. Рама е премиер, Сали Бериша - опозиционер, който обвинява социалиста в корупция.

Според опозицията икономиката на страната е разбита заради авторитарното управление на Рама, което превръща Албания в огнище на организирани престъпни дейности и сделки, които вредят на националните интереси. Същите престъпни групи са участвали в купуването на гласове преди парламентарните избори през 2021 г., осигурявайки нов мандат.

Попитан за известия за високи равнища на корупция в страната му, министър-председателят споделя, че не всичко е правдиво.

"Ситуацията е друга. Някои отчети би трябвало да се четат доста деликатно: по какъв начин се вършат, кой ги прави и така нататък. Те не са научни и нямат нищо общо с действителността. Не споделям, че Албания няма проблеми с корупцията, тъй като това би било неистина, само че не може да се съпостави с преди осем години. Това сигурно е страна на проблеми, тъй като ние идваме от дълго и мъчително минало", споделя Рама в интервю за гръцки вестник.

57-годишният Рама няма типична биография

на политик. Национал по баскетбол на Албания, който след това завършва Художествената академия в Тирана. Дълги години е преподавател по изкуство, живее във Франция.

Влиза в политиката на 35 години, приемайки изненадваща покана на тогавашния премиер социалист Фатос Нано да се присъедини към новия му кабинет като министър на спорта и културата през 1997 г. Кариерата на Рама достига връх като кмет на Тирана - от 2000 до 2010 г. - с своята кампания "чисто и зелено" успява да превърне невзрачния град в европейски. Затова и в първите си години като премиер се ползва с безусловна подкрепа на избирателите. Проблемите му започват след първите индикации, че покровителства корупцията в страната, но до този момент умело отблъсква всички атаки по свой адрес.