Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдебна палата Бургас
Съдебна палата Бургас

На 17 г. затвор осъдиха бургаски окръжни магистрати Павел Г., който на  21.05.2020 г., в комплекс  „Българска роза“ в Слънчев бряг уби украинската си приятелка Титяна. Г.

61-годишната жена бе намушкана с нож по цялото тяло -  в областта на главата, шията, раменния пояс и горната част на гърдите, а според съдебни експерти убийството е извършено по особено мъчителен начин за жертвата. Съдебна палата Бургас

Съдът конституира като частен обвинител дъщерята на пострадалата. Делото бе гледано по реда на Глава 27 от НПК – Съкратено съдебно следствие, по диференцираната процедура на чл. 371, т. 1. Бяха разпитани само част от свидетелите. Съдът изслуша и направените съдебно-психиатрична и техническа експертиза. 

Подсъдимият даде обяснения пред съдебния състав след събирането на всички доказателства в хода на съдебното следствие, като обясни, че е извършил деянието при самозащита.

Преди изслушването на съдебните прения Окръжен съд – Бургас прие представената спогодба между подсъдимия и пострадалата (дъщеря на убитата) и доказателства за изплатени на частния обвинител 100 хил. лв., обезщетение за причинени неимуществени вреди.

Според държавното обвинение убитата се е защитавала, не е нападала подсъдимия. Той е действал умишлено, ясно осъзнавайки последствията от своите действия. Прокурорът пледира за наказание от 17 години „Лишаване от свобода“. Повереникът на пострадалата пледира за наказание в размер на 20 години „Лишаване от свобода“.

В своята пледоария защитата не оспори авторството на Павел Г. на деянието, за което му е повдигнато обвинение, но заяви, че не са събрани категорични доказателства, които безсъмнено да доказват правната квалификация, че убийството е извършено по особено мъчителен за пострадалата.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15- дневен срок.