Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът на Украйна Владимир Зеленски. Снимка РОЙТЕРС
Президентът на Украйна Владимир Зеленски. Снимка РОЙТЕРС

Възстановяването на Украйна е "обща задача за целия демократичен свят", заяви украинският президент Володимир Зеленски в свое видеообръщение на конференцията в швейцарския град Лугано, посветена на следвоенното възстановяване на Украйна, предаде Франс прес.

В конференцията участват представители на около 40 страни.

Възстановяването на Украйна от войната ще бъде от полза за световния мир, каза още Зеленски.

Президентът на Швейцария Игнацио Касис откри "Конференцията за възстановяване на Украйна", чиято цел по думите на швейцарски дипломати е да бъде очертана пътна карта за възстановяването на Украйна след края на войната, предаде Асошиейтед прес.

Касис и украинският премиер Денис Шмигал, които са съвместни домакини на срещата, приветстваха участниците в събитието, сред които са председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и британската външна министърка Лиз Тръс.

Шмигал заяви, че Украйна се нуждае от план за възстановяване на стойност 750 милиарда долара. Той изтъкна, че военните действия са нанесли на украинската инфраструктура директни щети на стойност над 100 милиарда долара. По думите на Шмигал украинското правителство смята, че ключов източник на средства за плана за развитие трябва да бъдат конфискувани авоари на Русия и руски олигарси.

Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС ще създаде платформа за реконструкция, посредством която ще бъдат координирани усилията за възстановяването на Украйна след края на войната с Русия, предаде Ройтерс.

Чрез платформата ще бъдат очертани секторите, в които има нужда от инвестиции, ще бъдат координирани действията и ще бъдат насочвани ресурсите, поясни председателката на Европейската комисия. "От началото на войната ЕС е мобилизирал финансова подкрепа на стойност около 6,2 милиарда евро", каза фон дер Лайен. "И…ще дойдат още. Ще поемем сериозен ангажимент за средносрочното и дългосрочното възстановяване" на Украйна, подчерта тя.

"Чрез платформата за възстановяване Европейската комисия ще може да предостави своя богат опит в управлението на програми, които комбинират реформи и инвестиции", заяви Фон дер Лайен. "Целта на Кремъл е военната, политическа и икономическа разруха на Украйна. Те искат да подкопаят самото съществуване на украинската държава. Ние не можем и няма да позволим това да се случи", каза още тя.