Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цената на хляба е показател за размера на инфлацията.
Цената на хляба е показател за размера на инфлацията.

Някои от зеленчуците обаче поскъпват

Цените на хляба в търговските вериги вече са намалени с 20% след приемането на нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното с актуализацията на бюджета. Още на 1 юли големите вериги започнаха да сменят етикетите с нови на по-ниска цена.

“Намаляването на цената беше наш ангажимент към хората и производителите, който изпълнихме”, заяви вицепремиерът в оставка Нинова.

Тя нареди и проверки на Комисията за защита на потребителите. Те потвърждават, че са обявени намаления на цените, като съобщенията за това били коректни и отговарят на изискванията на закона.

“С това изпреварващо действие търговците показват, че имат волята да изпълнят поетия при представянето на мярката ангажимент за намаляване на цените”, заяви пък Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Справка в актуалните брошури на търговските вериги показва, че различни видове хляб са намалени и с повече от 20%, като на места има и 30 на сто.

От данните на Комисията по стоковите борси и тържищата обаче става ясно, че брашното на едро не поевтинява, въпреки че и за него бе махнат ДДС, а напротив - вдига цената си до 1,46 лв. на килограм през последната седмица.

Цената на зеленчуците намалява от близо месец насам и тази тенденция се задържа. Само при краставиците има поскъпване до 1,63 лв. на едро за килограм, докато доматите падат до 2,24 лв. за кг. Картофите съвсем леко поскъпват до 1,09 лв., а салатите - до 81 ст. за брой. Морковите остават 1,05 лв. за кг.

Ябълките поевтиняват с 3,4% и се продават по 1,40 лв. за кг. Черешите са с 3,4% по-евтини - 2,55 лв., а кайсиите - с 3,8% до 2,31 лв. Лимоните обаче поскъпват със 7,5% до 2,85 лв. за кг.

Цената на кравето сирене пада с 0,8 на сто до 9,98 лв., а кашкавалът тип “Витоша” се качва с 1,1% до 15,53 лв. Олиото отново поскъпва с 1,2% и се търгува по 5,21 лв. за литър в края на седмицата.

Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 9 стотинки и се продава по 2,77 лева. Пилешкото месо се търгува средно по 5,86 лева за кг. Захарта поевтинява с 2 ст. до 2,18 лв. за кг. Оризът скача с 1,5 на сто и се търгува по 2,78 лв. за кг, а яйцата в края на седмицата се продават по 26 стотинки за брой.