Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

България отказала обща позиция на 35 държави срещу Русия и Беларус в спорта Радостин Василев

Спортният министър на България Радостин Василев и този на Унгария са единствените в ЕС, които не подкрепиха обща позиция, в която се иска да бъдат спрени правата на състезателите от Русия и Беларус заради войната в Украйна, съобщана imsidethegames.biz.

Общата позиция е на 35 спортни министри, включително 25 от държавите - членки на ЕС. В позицията се иска международните спортни федерации да спрят правата на Русия и Беларус заради войната.

Групата на министрите настоява всички, свързани с властта на Русия и Беларус незабавно да бъдат отстранени от позициите, които заемат в спортните организации. Особено тези, които са на места, които имат влияние.

Международните федерации и други организатори на състезания са помолени да прекратят всички договори за телевизионни права на територията на Русия и Беларус.

Тази позиция повтаря резолюцията, която бе приета през март от 37 държави.

В нея те призоваха на Русия и Беларус да бъдат отнети всички домакинства на състезания под егидата на международните федерации, да забранят на руснаци и беларуси да участват в състезания навън, както и да бъдат предприети стъпки за "ограничения на спонсорството от юридически лица, свързани с Русия и Беларус".

Унгария и Швейцария подписаха декларацията през март, но не подкрепиха позицията. Членът на ЕС България също отсъства от групата.

Новата обща позиция надгражда резолюцията от март, в която на руснаци и беларуси бе разрешено да се състезават, но без национални знамета, символи и химни, както и да се следи за тяхната неутралност към политиката на Русия и Беларус.

САЩ, Япония, Норвегия, Векикобритания, Лихтенщайн, Исландия, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Република Корея подкрепиха новата позиция. От членките на ЕС се подписаха Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция.

Или в групата влизат четири от потвърдените домакини на олимпийски игри - Франция, Италия, САЩ и Австралия.

Международните федерации са призовани да покажат солидарност с Украйна и да помогнат за възстановяването на украинската спортна структура, където е възможно.

Спортисти от Русия и Беларус по принцип бяха спрени от доста състезания след началото на войната.

Междунароният олимпийски комитет препръча на международните федерации да забраняват на спортисти от Русия и Беларус от състезания заради нарушение на олимпийския мир.

Много международни федерации наложиха забрана на Русия и Беларус, но други като тенис и джудо все още им дават право да се състезават като неутрални състезатели.

Организаторите на "Уимбълдън" забраниха на руснаци и беларуси да играят в противоречие с позицията Международната федерация по тенис, която дава неутрален статут и заради това турнирът няма да дава точки за световната ранглиста.

Президентът на МОК Томас Бах разкритикува позицията на "Уимбълдън", заравди натиска на правителството и поиска международните федерации да изработят техния отговор на кризата или да рискуват да "станат политически кукли".

Бах също настояваше на обща рамка за забрана на руски и бларуски спортисти. В същото време МОК не е спирал правата на националните олимпийски комитети на двете страни или пък е взел някаки мерки срещу членовете си от Русия.

Русия и Беларус продължават да участват доста активно в спортния живот. Те взеха участие в конгресие на ФИФА, Междудародния съюз по кънки, федерациите по бокс и вдигане на тежести. И боксът си преизбра Умар Кремьов за президент, въпреки наставления на МОК.