Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кандидат-премиерът няма намерение да прави правителство на всяка цена Илияна Йотова СНИМКИ: Авторката

Не вярвам да се стигне до скъсване на дипломатическите отношения с Русия, съобщи вицепрезидентът

Не вярвам да се стигне до скъсване на дипломатическите отношения с Русия, каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя все още се надява да бъде намерен компромисен вариант, така че и двете страни да направят стъпка назад.

Йотова беше гост на фестивала "Съкровища от Изтока" в София - четвърто издание, в който участват 12 азиатски държави, според организаторите.

Йотова коментира и връчения мандат за кабинет на "Продължаваме промяната". Тя каза, че е чула доста амбициозна и сериозна програма. Според нея обаче кандидат-премиерът няма намерение да прави правителство на всяка цена.

"Бяха умерени оптимисти или умерени песимисти, някъде на средата казаха, че ще продължават разговорите с определени народни представители, каквото и да означава това, така че предстои да видим. Но това, което на мен лично ми хареса е, че този път, като че ли нямаше заявка непременно да намерим мнозинството, а по-скоро да се обединяват народните представители около тези приоритети, които бяха начертани, които уверявам ви, няма да срещнат никаква съпротива от наша страна, защото това бяха и нашите приоритети още от 2020-та година", заяви Йотова.

А защо са си очертали 6-месечен срок, това разбрахте ли?

- Вероятно, за да не стане както досега - едно чудесно намерение, коалиционно споразумение, а в крайна сметка резултатите са доста скромни."

За мен най-добрият вариант е преразглеждане на наредбите в един двустранен диалог и там, където наистина има доказателства - руските дипломати да бъдат отзовани, посочи тя. Според нея няма никаква полза от радикални ходове и от двете страни, предаде БТА.

Що се отнася до начина, по който беше проведена цялата тази процедура, мисля, че вече достатъчно ясно стана, че 4-и-5-и ден никой в държавата не може да поеме отговорността кой е взел това решение, добави още вицепрезидентът.