Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министърът на отбраната Драгомир Заков СНИМКА: Архив
Министърът на отбраната Драгомир Заков СНИМКА: Архив

Очаквам от Русия да смени посланика си тук и да прояви уважение към българския суверенитет.

Това заяви министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков пред Нова тв.

Сигурен съм, че в руската дипломатическа служба има доста по-успешни дипломати, коментира той по адрес на посланик Елеонора Митрофанова. И призова "да се помисли дали това трябва да бъде представителят на Русия в България", защото "не е това начинът да се води дипломация".

Може би трябва да се помисли дали това е представителят, който трябва да бъде в България. Всеки дипломат трябва да уважава приемащата страна, коментира Заков. На въпрос дали Митрофанова дали уважава България, той отговори: Категорично не.

Заков обясни, че напрежението между България и Русия заради изгонването на 70-те руски дипломати, не може да бъде определено като война, дори дипломатическа. България не е търсила това със сигурност, допълни той. 

Затварянето на посолството на Русия у нас, както поиска посланик Митрофанова, ще бъде във вреда на страната, която го прави. Не вярвам да се стигне до там, но това не означава скъсване на отношенията между двете страни, коментира Заков.

Ако се стигне до такова - ще има вреда и за двете страни. Има много смесени бракове и тук, и там, има много български студенти в Русия, ще има вреда за гражданите.

Обявяването на персона нон-грата не е нещо необичайно. Но и броят на мисията на Русия е несъразмерно голям за държава като България, така че вероятно е имало хора, които са се занимавали и с друга дейност, освен дипломатическата, коментира още министърът на отбраната. Според него, щом ДАНС са издали списък, сигурно има данни за такава дейност.

Не бих се учудил да има, каза Заков на въпрос дали има представители на руските служби във властта.

Още не сме стигнали да разговаряме за състав на бъдещото правителство, първо трябва да се говори за политики, каза още Заков. На този етап не му е предлагано да е отново на поста. Няма как да бъде "не" отговорът ми, тъй като съм поел конкретна отговорност и тя все още е в сила, допълни той.

Според него решението Асен Василев да е кандидат за премиер на ПП е правилно.

При предсрочни избори има риск за забавянето на целия проект F-16 - не само за вторите, но за цялата ескадрила. Трябва да се съобразим със сроковете и ако ги изпуснем, отиваме в друга процедура, предупреди министърът.

Ремонтът на военна техника на Украйна все още не е започнал и в момента се водят преговори по конкретните параметри.

Откритата мина в Черно море е инцидентно събитие и няма риск за летовниците, обясни Закон. Имало буря в северната част на Черно море и е имало скъсване на мина.