Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков СНИМКА: Велислав Николов
Кирил Петков СНИМКА: Велислав Николов

Москва обмисля скъсване на дипломатически отношения със София, предупреди обаче посланичката

Изявление на министър-председателя Кирил Петков по повод нотата на Руската федерация от днес разпространиха от Министерския съвет.

Както стана ясно, посланичката на Москва е заплашила, че посолството на Русия у нас ще бъде затворено, ако няма промяна в решението на българските власти за прогонване на общо 70 дипломати и негови служители. Според думите й, цитирани от "Епицентър", в толкова намален капацитет няма да има кой да работи в мисията и така ще се стигне до безпрецедентното й затваряне.

"Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера", гаси отговорът на Кирил Петков.

В изявлението му се посочва още:

Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота.

Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни.

Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с изгонените 70 руски дипломати, заявява обаче посланичката на Руската федерация за БНТ. Интервюто с Елеонора Митрофанова ще бъде излъчено тази вечер в новинарската емисия на обществената телевизия "По света и у нас".

В последните часове бе потвърдено, че посланичката е била във Външно днес.

Ето изявлението на МВнР по тази тема:

Днес в Министерство на външните работи, по искане на руската страна, беше приета посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова. Тя връчи вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. В нотата се заявява, че в противен случай „пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“.

Министерството на външните работи своевременно уведоми кабинета на министър-председателя за нотата на руската страна и поиска указания за по-нататъшни действия.

70 е рекорд и за Европа, а и за САЩ. След скандала през 2016 г., когато Русия бе обвинена в намеса в американските избори, Вашингтон обяви за "персона нон грата" 35 руски разузнавачи с дипломатическо прикритие. Бяха закрити и две сгради с дипломатически статут, които според американците са били координационни центрове за кибер операции, и бяха санкционирани частни компании, през които е преминавало финансирането за тези операции.

След началото на войната в Украйна от Европа бяха изгонени над 350 руски дипломати. Най-много от Полша - 45, Германия -40, Франция - 35. А Словения вече поиска от Москва максимум 33-ма души дипломатически персонал в руското посолство в Любляна. У нас Кирил Пеков настоява за реципрочност в броя служители на руската мисия тук и българската в Москва още от март.