Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков
Кирил Петков

Диалогът продължава. Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков след срещата му с БСП в парламента, която продължи близо час.

Вчера социалистите обявиха, че прекратяват преговорите си с ПП за ново правителство и посочиха като мотив решението от страната ни да бъдат изгонени 70 служители на Посолството на Русия. Според БСП то е взето еднолично от Петков и ще има дългосрочни последици за страната.

Няма еднолично решение. Навлязохме в детайли на всички стъпки отново. Видя се, че това е започнато от март - имаме 3 сериозни доклада от ДАНС, след това имаме междуведомствена група в МВнР, а след това и съвета по сигурност с абсолютно всички служби, посочи Петков.

Единствената грешка, която, може би, допуснах е, че комуникационно това трябваше да си излезе от службите, които са работили по него, за да не се направи тази грешна опорка, че аз едва ли не еднолично съм направил нещо, коментира той. Според него с БСП и досега са имали спорни моменти, които изглеждали непреодолими, но всъщност успявали да се разберат. Затова и очаквал диалогът да продължи, защото имало по-важни теми като икономиката и темата за корупцията, и дори избирането на нов шеф на КПКОНПИ.

Много е важно за някого фокусът да е върху това дали тези дипломати е трябвало да бъдат изгонени или не. Но важното е какво се случва с цените, с плана за възстановяване, как изглежда стабилността на България, за да нямаме политическа криза, какво се случва с антикорупционните закони, г-н Рашков ще влезе ли в КПКОНПИ. Това са важните въпроси и сега е много удобно за някои среди това да се измести, категоричен бе още той.

Разговорът с премиера Кирил Петков не променя позицията на БСП, че ще се върнем на масата на преговорите, ако "Промяната" предложи друг премиер. Това заяви пък от своя страна вицепремиерът и икономически министър в оставка Корнелия Нинова в кулоарите на парламента след среща с Петков в стаята на ПГ на БСП. 

Нинова посочи, че по време на срещата, която продължи около 1 час, Петков е запознал цялата парламентарна група с процеса на вземане на решението за изгонването на 70-те руски дипломати - кога е започнало, в какви формати, кои са участвали и кои са информирани. 

Петков е заявил още, че днес ще се обсъжда въпросът за смяната на министър-председателя, който от "Промяната" ще предложат. 

Нинова не коментира дали за БСП Никола Минчев е приемливо предложение за премиер. 

Близо час продължи разговорът на БСП с премиера Кирил Петков в парламента. 
СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Близо час продължи разговорът на БСП с премиера Кирил Петков в парламента. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ