Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цигарите няма да поскъпват от 1 юли, след като парламентът не вдигна акцизните ставки за тях.
Цигарите няма да поскъпват от 1 юли, след като парламентът не вдигна акцизните ставки за тях.

Хляб и брашно с 0% ДДС

От 1 юли парно и газ ще се облагат с намалена ставка по ДДС от 9% и ще са без акциз. Ставката на ДДС за хляба и брашното  ще е нулева.  По-лекото облагане ще е до 30 юни 2025 г.

След като преди ден, в бюджетна комисия, нито едно от останалите предложения за диференцирани ДДС ставки- за плодове и зеленчуци, слънчогледово олио, мляко, месо и храни от първа необходимост, не събра необходимия брой гласове, днес и залата потвърди това решение.

Не бе подкрепено и искането на ГЕРБ намалената ставка на косвения данък за ресторантьорските и кетъринг услуги да продължи до догодина. Ставката за бирата и виното пък се връща на 20% от 1 юли т.г. Така, ще се облагат по-леко до края на тази година доставките на книги, туристически услуги, използване на спортни съоръжения, бебешки пелени и детски храни.

И след 1 юли цигарите няма да поскъпват, след като парламентът реши да не променя акцизните ставки за тях. Финансовото министерство предлагаше за нагреваемите цигари ставката да се повиши от 233 на 245 лева на килограм, а за класическите цигари- от 177 на 187 лева. За никотиновите течности бе заложен график, който започва от юли с 0,18 лева за милилитър и поскъпва с по една стотинка до юли 2025 година, когато ставката трябва да бъде 0,21 лева за милилитър.

Преди ден, по искане на браншовите организации, бюджетната комисия отхвърли предложението. Днес пленарна зала то също не събра нужния брой гласове. Депутатите приеха предложението на Йордан Цонев от ДПС за отпадане на увеличението, а различните предложения за срокове, които постъпиха от депутати между двете четения не бяха гласувани. Сметките на финансовото министерство показват, че това решение струва на бюджета 100 млн. лв. допълнителен приход към бюджета до края на годината.

Да отпадне акцизът на втечнения нефтен газ и на метана за автомобилите до 30 юни 2025 г., реши още парламентът. Депутатите задължиха лицензираните складодържатели да подават към митниците до 19 часа всеки ден информация за свободния складов капацитет, а агенцията да я публикува до 9 часа на следващия ден. Целта е да се повиши конкуренцията, като така се стимулират търговци да внасят горива, които до момента не намираха къде да бъдат складирани.

Отпадна и акцизът за енергийните продукти, използвани за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия. Също така за ток, когато е произведен от слънчева или вятърна енергия, с геотермален произход, хидравличен произход, от биомаса или метан.

Изненадата в днешното гласуване бе сгрешен депутатски вот- от депутатката на ДБ Антоанета Цонева, след който и брашното остава с нулев ДДС. Преди ден бюджетната комисия реши 0% ставка да бъде само за хляба, и дори даде подробно определение на това що е хляб. Така бюджетът загуби още 8 млн. лв. приходи от ДДС върху брашното.

Парното ще се облага с 9, вместо с 20% ДДС и ще бъде освободено от акциз
Парното ще се облага с 9, вместо с 20% ДДС и ще бъде освободено от акциз