Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Теодора Генчовска.
Снимка: Архив
Теодора Генчовска. Снимка: Архив

Министърката на външните работи в оставка Теодора Генчовска е уволнила изненадващо шефката на дирекция "Държавен протокол" в Министерството на външните работи Боряна Симеонова, научи "24 часа".

Днес е бил последният работен ден на шефката на протокола. Решението на Генчовска било взето миналата седмица, но до последно било пазено в тайна от уволнената Симеонова. Тя получила само два дни предизвестие от постоянния секретар на министерството.

Между уволнената шефка на протокола и Генчовска е имало проблеми като министърката дори отказвала да общува пряко със Симеонова. Вместо това указанията били предавани през секретарката.

"Държавен протокол" е една от най-важните дирекции на Министерството на външните работи като през нея минавата всички официални дипломатически контакти, включително организацията на посещения на български държавници в чужбина и визитите на чужденци в България.

Боряна Симеонова пък е един от най-добрите специалисти в протокола и професионален дипломат. Тя оглавяваше дирекция "Правителствен протокол" в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов. От 2012-а до 2019 г. заемаше поста на посланик на България в Мароко.