Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова пред медиите в парламента
Корнелия Нинова пред медиите в парламента

Социалистите ще се върнат на масата за преговори, ако кандидатът за премиер не се казва Кирил Петков 

БСП спира преговорите с "Продължаваме промяната" за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент заради решението на Кирил Петков да изгони 70 руски дипломати. Това бе решено на извънредно съвместно заседание от Изпълнителното бюро и парламентарната група на червените.

Решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия е безпрецедентно в българската дипломатическа история и е на прага на скъсване на дипломатическите отношения. За нас това е абсолютно неприемливо - и по начина, по който е взето, и по съдържанието му, коментира вицепремиерът и лидер Корнелия Нинова.

Това решение е взето абсолютно еднолично от премиера, няма такова решение на Министерския съвет, категорична бе Нинова. И обясни, че членовете на БСП в правителството са категорични, че в МС такова решение не е обсъждано и вземано.

Социалистите настояват за закрито заседание на парламента, на което да бъде изсрушан шефа на ДАНС за доклада, който е изготвил и предоставил, въз основа на който Петков е взел решението за изгонване на дипломатите.

БСП призовава и за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Изказването му от сутринта е изключително тревожно. Ако президентът не знае, че има такъв доклад на ДАНС, то нещо категорично не е наред в държавата, коментира Нинова. И напомни, че ДАНС, изготвяйки такива доклади, трябва да ги изпрати на президента, премиера и шефа на НС. Шефът на ДАНС се назначава от президента и не може той да не знае, ако има такава информация, отсече Нинова. Тя обясни, че по публичната информация се касае за шпионаж, който засяга националната сигурност, затова било най-уместно Радев да свика КСНС.

Заседанието на ИБ и групата бе по настояване на вицепремиера и лидер на БСП Корнелия Нинова,  която с пост във фейдбук вече изрази възмущението си от решението за изгонване на руските дипломати.

"За пореден път премиерът Кирил Петков взема еднолични решения по въпроси, които много сериозно засягат националната политика - и вътрешна, и външна. Досега проявявахме толерантност и разбиране в името на общата цел, която си бяхме поставили - да променим модела на управление, но тъй като това е поредното такова решение, ще се върнем на масата на разговори, ако ПП предложи друг кандидат за премиер и Кирил Петков поеме отговорността за това си поведение досега", каза Нинова.

Не сме се чували с министъра на външните работи Теодора Генчовска, обясни тя.

Корнелия Нинова СНИМКИ: Велислав Николов
Корнелия Нинова СНИМКИ: Велислав Николов