Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РУМЕН РАДЕВ
РУМЕН РАДЕВ

Президентът Румен Радев заяви, че не може да дискутира въпроса с изгонените от България руски дипломати, защото не разполага с необходимата информация. Той изрази надежда министър-председателят в оставка Кирил Петков да е взел това решение на базата на солидна и достоверна информация и да го е обмислил и като последствия, и като мащаби.

Срещата на върха на НАТО започва в момент на радикално променена ситуация по сигурността в резултат на руската агресия в Украйна и засилена конкуренция между основните стратегически играчи на международната сцена. Това каза президентът Румен Радев при пристигането си на срещата на върха на НАТО в Мадрид, предава БТА.

Той заяви, че основна задача на лидерите на 30-те държави членки ще бъде да гарантират, че войната в Украйна няма да увеличи своя пространствен обхват. "След десетилетия на фокусиране върху борбата с тероризма и укрепването на мира далеч от нашия регион, алиансът се завръща към своята същинска мисия да бъде гарант на суверенитета, сигурността и териториалната цялост на членовете", заяви Радев. "Това означава повишени амбиции, повече ресурси и като национално инвестиране и като общи разходи за отбрана", добави той.

Предстои да се вземат важни решения на политическо ниво за отбранителния потенциал на източния фланг, за потенциала на нарастване на многонационалните бойни групи до ниво на бригади, но тепърва това ще трябва да се обсъжда и на военно равнище, добави той.

Радев заяви, че не може да дискутира въпроса с изгонените от България руски дипломати, защото не разполага с необходимата информация. Той изрази надежда министър-председателят в оставка Кирил Петков да е взел това решение на базата на солидна и достоверна информация и да го е обмислил и като последствия, и като мащаби.