Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Има такъв народ” получиха похвала от президента Румен Радев за позицията за РСМ.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
“Има такъв народ” получиха похвала от президента Румен Радев за позицията за РСМ. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Радев и Петков вече не си говорят, за първи път президент ще връчи папка, без да се е консултирал с първата партия в парламента

ИТН предлага нов политически модел - без лидери в изпълнителната власт, Слави бил пример

Асен Василев нежелан, но все пак приемлив от останалите за премиер. Дали? Тройната коалиция решава по тъмно между двата бюджета, през това време привлече още един отцепник от Слави

Да се състави къс програмен парламент с първия мандат, който президентът Румен Радев ще връчи на “Продължаваме промяната” - този вариант устройва най-много политическите сили, стана ясно от заявките им през двудневните консултации при държавния глава, приключили неочаквано вчера.

Президентът ги прекрати рязко, без да се е видял с “Промяната” и БСП. Цикълът приключи, предстои връчване на мандат на първата политическа сила, заяви Радев, щом изпрати по обед във вторник от “Дондуков” 2 лидера на най-малката - Костадин Костадинов.

Той пришпори хода на конституционната процедура и свика в понеделник по сгъстен график партиите начело с ПП, едва дочакал премиерът Кирил Петков да прати оставката си по куриер в парламента. Но ПП обявиха, че не могат да се явят същия ден заради заседание на финансовата комисия в парламента, която гледаше актуализацията на бюджета. По-късно същото заявиха и от БСП. Уговорката бе, че Радев ще им даде друга дата - когато бюджетът ще е приет, а той ще се е върнал от двудневното си участие в срещата на върха на НАТО в Испания.

Но вчера Радев изненадващо създаде прецедент, като обяви, че направо ще връчи мандата на формацията на Кирил Петков и Асен Василев, без да ги е питал какво ще правят с него.

1 юли е първата възможна дата

за това, тъй като срещата в Мадрид е до 30 юни включително.

Но няма как да стане без уговорка между тях, защото “Промяната” трябва да отиде при Радев с кандидата си за премиер. Срок в конституцията колко бързо трябва да се случи това няма. Вземе ли папката, вече текат 7 дни, в които да определи новите министри и да търси мнозинство.

Още един напусна “Има такъв народ” вчера -

енергийният експерт Иван Хиновски,

но той бе депутат в предишното, а не в това Народно събрание и за разлика от 6-имата, подкрепили кабинета “Петков” на вота, не може да даде глас. “Нищо от реформите, които обещахме, не беше изпълнено, нито бяха направени опити за това”, мотивира се кратко той.

Виждам провал на консултациите, което е безотговорно. Те трябваше да се случат и да се даде достатъчно време на партиите, възмути се Христо Иванов от решението на президента да не изчака партньорите му. ДБ е единствената от управляващите, която отиде при Радев.

Целта на разговорите, особено когато има кризи, е да се намери изход. Търсенето му не може да върви по график -

хайде всички на плаца, строева подготовка,

раз, два, три, каза той.

Бил разочарован, защото консултациите не са просто “ритуал, който трябва да се отметне”, и ако мандатоносителят има нужда от време, то трябвало да му се даде.

Диалогът в момента липсва, обобщи и шефът на правната комисия от ПП Милен Матеев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова не реагира, но малко по-късно даде пресконференция по темата за оръжията за Украйна, по която от “Дондуков” 2 я обстрелват от дни.

Въпреки “тишината в спалнята” на властта мандатът на ПП е този, на който ще се разчита.

Много е важно да се направи опитът, и то с първия мандат. Независимо от всичко, което се случи през тези 6 месеца, той продължава да е най-натоварен с отварянето на нова страница, обобщи Христо Иванов пред Радев. Но запитан от държавния глава каква е формулата за нов кабинет, каза: Не мисля, че имам бързи рецепти.

Все пак пред журналисти даде да се разбере, че партньорите имат вариант. Той предвижда

да се приемат гласове от ГЕРБ и ДПС,

но без да получат постове.

Ако се заложи на конкретни политически приоритети, за които се намери хигиенна формула, която позволява някаква подкрепа, това е възможно, обясни той.

Нова формула за управление дадоха и бившите им партньори от “Има такъв народ” - без лидери във властта. За разлика от ГЕРБ, които обясняват, че ще върнат втория мандат, който им се полага, те са готови да пробват кабинет, ако получат третия.

Петков и Василев са си политически лидери. Да си ръководят партията, както прави г-н Трифонов - да дават политически съвети и да вземат решения, но да бъде

кабинет от професионалисти с ясна и конкретна програма поне за година,

обяви зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов.

Не се ли нагледахте от години, че когато лидер на партия е и премиер, ако сгафи и направи глупости, както всички са правили - и Костов, и Жан Виденов, както в момента и човекът от Канада прави, последствията са за цялото правителство, целия парламент. Един министър не е важен за цялата държава, но когато премиер е лидер на партия, тя цялата скача да каже колко добре му миришат чорапите и държавата отива на ма*ната си, разви той тезата си.

За хората на Слави бъдещият кабинет изключва Кирил Петков като премиер. Вицето му Асен Василев също било добре да не участва, защото и с него било “малко вероятно” да подкрепят, каза Йорданов, като така все пак остави отворена врата.

Увери, че ще напряват “всичко по силите си” на преговорите.

Партията на Трифонов бе единствената, която Радев похвали на консултациите

На ДБ направи забележка, че много се забавили със съдебната реформа, но за ИТН каза: Не мога да не отбележа вашата позиция в защита на българския национален интерес по отношение на Северна Македония.

Йорданов поиска от президента да разсекрети стенограмата от КСНС на 10 януари по темата, както зовеше и от пленарната зала. Така ще се види кой и какво е казал и кои политици лъжат, обясни заместникът на Слави. И за да не остане неразбрал, пред репортери допълни, че визира политик, “склонен да самообявява себе си за светец, разбирач по всичко”. Радев използва случая да припомни, че той лично настоял за условието Скопие да си промени конституцията, но премиерът и останалите без ИТН първоначално отказвали.

Но отказа да пусне стенограмата, защото не искал “да стане така, че да компрометираме свободата на изразяване”. Досега разсекретил само тази от консултативния съвет за КТБ, но тогава поискал с писма съгласие от участниците.

Без формат на коалиция България няма как да излезе от настоящата политическа криза, предупреди Радев “Възраждане”.

Партията на Костадин Костадинов иска избори веднага и ги обявява за референдум за еврото и оставане в ЕС и НАТО. За бърз вот е и ДПС.

Костадинов бе категоричен, че нов кабинет в този парламент няма да има. Подобен ход ще е агония и обида за гражданите, каза той. Според него БСП и ПП не отишли в понеделник при президента, само за да протакат. Така правели и предишни управляващи, ГЕРБ до последния миг подписвал назначения и договори.

В същото време от ПП обявиха, че

още във вторник вечерта започват своите консултации за правителство

На тях са канени ДБ, БСП и шестимата отцепници от Слави. ИТН обаче не е.

Тази постъпка на ПП някои неофициално разтълкуваха като причина президентът вчера да обяви отказ от разговори с тях и с БСП. Оказа се още, че “Промяната” първо се похвалили пред медиите, преди да изпратят покани до партиите. Много от тях научиха новината от сайтовете. До последно не знаеха нито от колко часа ще бъде срещата, нито къде. Знаеше се само, че партньорите ще трябва да изчакат заседанието на парламентарната комисия по финанси, която да довърши последните щрихи по бюджета. Още повече че на нея присъства вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той е в преговорния екип на партията заедно с Кирил Петков, Никола Минчев и Андрей Гюров. Едва привечер премиерът в оставка обяви, че коалиционният им съвет ще се проведе в МС.

Няма да отидем със заявка, освен че сме готови да се положат всички усилия да изкараме страната от кризите, лаконичен бе Христо Иванов. Отцепилият се от ИТН Иво Атанасов също потвърди, че ще отидат.

Юристи: Няма нарушение на конституцията с отказа на президента да се види с 2 партии

Тя не предвижда срок и формат на консултациите

Наталия Киселова
Наталия Киселова

Няма нарушение на конституцията с отказа на президента Румен Радев да покани повторно на консултации “Продължаваме промяната” и БСП, които в понеделник отказаха с аргумента, че са ангажирани с дебати по бюджета.

Това мнение застъпиха юристите доц. Наталия Киселова и Орлин Колев, които са преподаватели по конституционно право в Юридическия факултет на Софийския университет.

“В конституцията е записано, че президентът провежда консултации с парламентарните групи (не се уточнява с колко - б.р.), след като е провел с повече от една, няма нарушение”, обясни доц. Наталия Киселова.

Според Орлин Колев, който е главен асистент в Катедрата по конституционно право, няма как да се търси нарушение, защото те са били поканени, а не са отишли.

“Конституцията не предвижда срок и формат на консултациите, тоест с кого да започнат и завършат”, обясни Колев. И след като няма срок и формат, не може да се търси и отговорност.

По думите му дали ще има втора или трета покана към ПП и БСП, зависи изцяло от президента.

Предмет на политологически анализ обаче било дали моментът, в който се обсъжда бюджетът, бил най-правилно подбран за консултации.

Според юристите този кръг разговори се правели, за да се ориентира президентът дали парламентарните партии имат готовност да съставят правителство, или ще се върви към предсрочни избори.

ОРЛИН КОЛЕВ
ОРЛИН КОЛЕВ

Костадин Костадинов: Това Народно събрание фалира и е импотентно

Този парламент е изчерпан, морално фалирал и управленски импотентен. Затова трябва да се отиде на избори, обяви след консултациите при президента лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

И се зарече, че партията му ще ги спечели и ще управлява. “Конфигурацията, за която работим, е самостоятелно управление на “Възраждане”, да бъдем първа политическа сила”, обяви Костадинов. На въпрос с кого все пак би преговарял, тъй като еднопартийно управление изглежда невъзможно, той се зарече да обърне тренда. Ако не, нямало да управлява сега, защото “единствен коалиционен партньор на “Възраждане” е българският народ”.

Опитът за ново управление в рамките на това НС ще е агония. Парламентът не е тържище, нито битпазар за депутати. Затова и партията му няма да подкрепи ничий кабинет.

Костадин Костадинов
Костадин Костадинов

Христо Иванов: Всички са хан Аспарух - от тях започва държавата

“Всеки се държи като хан Аспарух. Все едно държавата започва с него, той ще определи всичко, той ще каже. От това няма да излезе управление”, възкликна лидерът на ДБ Христо Иванов след предсрочния финал на консултациите. И констатира с тъга:

Няма да излезе управление и в следващия парламент след една още по-разделителна кампания, в която се замеряме със своите непримиримости и нежелание да се мръдне от никаква позиция. Та затова се чудя ще има ли кабинет и в по-следващия.

В политическата класа има криза. Оказа се, че всичко е твърде лично и не може да се води разговор по съществените теми, допълни Иванов.

За тангото се изискват двама. Трябва решение на партията. Знам, че нашите избиратели го очакват, а и ние вече направихме такова предложение. Тоест вратата за разговори е отворена, отговори той на въпрос за общи листи с ПП.

Христо Иванов
Христо Иванов

Ива Митева: Сега ни е нужна смирена мъдрост

В момента смирена мъдрост ни е нужна на всички, обобщи Ива Митева след срещата на ИТН в президентството.

Зам.-председателката на Народното събрание подчерта, че правителството, което предстои да се формира, трябва да бъде експертно. “Трябва наистина да намерим компетентни и знаещи хора, както и хора с опит. Най-важното в момента е да покажем можем ли да изпълним със съдържание думата “диалог”.

Напоследък само чуваме едни красиви фрази, говорим за разум, но разума не го виждаме”, добави Митева.

Ива Митева
Ива Митева