Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руското посолство в София СНИМКА: Архив
Руското посолство в София СНИМКА: Архив

Над 200 руснаци трябва да напуснат страната ни, включвайки и семействата на изгонените дипломати

Руското посолство в България информира, че спира работата на консулския отдел в София и генералното консулство във Варна, както и за закриването на генералното консулство в Русе в рамките на месец поради липса на персонал след експулсирането на 70 руски дипломати от страната, посочва ТАСС на сайта си.

„Консулската служба на Руското посолство в България и Генералното консулство на Русия във Варна преустановяват работата си. В сряда ще спре работата си консулството в Русе, което ще бъде закрито окончателно в рамките на един месец. Всички, които са подали по-рано заявление до Руските консулски служби в България, могат да се свържат с посолството, докато консулската служба възстанови работата си", каза за ТАСС Филип Воскресенски, съветник на руската посланичка Елеонора Митрофанова у нас.

"Като се имат предвид и семействата на дипломатите ни, над 200 души трябва да напуснат България“, каза още Воскресенски.

Освен самия него, сред изгонените са и генералните консули на Русия във Варна и Русе - Владимир Климанов и Андрей Громов, както и директорът на Руския културно-информационен център Юри Макушин.

Русия ще отговори на решението на България да изгони 70 руски дипломати, посочи по-рано източник от руското външно министерство, цитиран от ТАСС.

Както стана ясно, на посланика на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова са връчени имената на 70 сътрудници на представителствата на Русия у нас, които следва да напуснат територията на страната до 24:00 ч. на 3 юли 2022 г.

Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) на официалната си страница във Фейсбук.

Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова извика на среща днес в МВнР посланика на Руската федерация, информират от министерството.

„Посланик Елеонора Митрофанова беше информирана за решението на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация. Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители“, се посочва в съобщението.

„Искането на България има две основания: първо, реципрочност, основана на чл. 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в разумни и нормални рамки, предвид настоящото състояние на двустранните отношения. Второ, заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите. Дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност, като основание обявяването им за нежелани", отбелязват от външното ни министерство.

Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург“, добавят още от МВнР.