Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият президент Росен Плевнелиев КАДЪР: Би Ти Ви
Бившият президент Росен Плевнелиев КАДЪР: Би Ти Ви

Траен блокаж щеше да доведе до омраза между народите, каза още бившият президент по отношение на Република Северна Македония

„Чест му прави на Христо Иванов - той вече се дръпна назад. Бойко Борисов е готов да го направи, и го е заявявал многократно, включително и в разговори с мен. Кирил Петков трябва да го направи. Борисов винаги е бил за европейското развитие на България. Той винаги е бил готов да постави решенията пред собственото си его и разрушителността и съм сигурен, че може да бъде част от позитивен сценарии, в който България се ускорява за стратегически инвестиции, златен дъжд от еврофондове, влизане в еврозоната и Шенген". Това заяви по Би Ти Ви президентът в периода 2012 - 2017 г. Росен Плевнелиев в отговор на въпрос за потенциалното формиране на бъдеща проевропейска коалиция, ако настоящите лидери на партиите се отдръпнат назад. 

Плевнелиев допълни, че е Борисов му е го споделил в разговор вчера (неделя -б.р.).

"Очаквах от Кирил Петков да излезе в НС, да организира дебат, да каже защо в този геополитически момент е важно да заемем правилната позиция. Той по някакъв начин се скри и остави парламента да взима решение. Така даде инициативата на ГЕРБ, която се възползва максимално". 

По думите му сега всичко е в ръцете на правителството.

"Радвам се, че хванахме последния вагон на последния влак. Особено благодаря на ГЕРБ и техния лидер, които успяха да вземат завоя в труден момент. Благодаря и на ДПС, и на ДБ, които в парламента изковаха решение, което е важно за България", каза още той.

Според него от България се е очаквало да бъде проевропейски фактор на балканите, а не тъмен балкански субект, затънал в национализъм и популизъм. 

"Трябва да се върнем в последните години в моя мандат. Аз не стъпих в Скопие, защото не исках да легитимирам един безкрайно антибългарски режим на Никола Груевски", каза още той. И допълни, че проблемът още не е решен.

Според него бившата управляваща коалиция беше мъртвородена, защото бе създадена на основата на омразата към един политически субект.

"Считам, че траен блокаж щеше да доведе до омраза между народите. Сега имаме вълна, от която може да се възползваме", обясни бившият президент.