Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сградата на Народното събрание.
Сградата на Народното събрание.

Правителството на България вече е упълномощено да подкрепи френското предложение, което дава зелена светлина на Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС. Това се случи с гласуване от Народното събрание и дебат, продължил повече от 4 часа. 170 гласа бяха  "за", против - 37, 21 се въздържаха.

Отхвърлени бяха проектите на ГЕРБ и ДПС, мина само предложението на ДБ.  В него има 4 условия пред кабинета, преди да одобри преговорната рамка, сред които е вписването на българите в конституцията на РСМ на равна основа с другите народи, а не само в преамбюла.

59 от ПП бяха "за", по един против и въздържал се, а всички от ГЕРБ, ДБ и ДПС подкрепиха текста. Шестимата независими се разделиха по равно на три. "Възраждане" и ИТН в пълен състав гласуваха срещу текста, а от БСП 4 бяха против, 18 се въздържаха. 

Още в началото бе ясно, че "Промяната", ГЕРБ, ДПС и "Демократична България" искат задвижване на преговорите. Категорично срещу това обаче бяха ИТН и "Възраждане". Преди гласуването от БСП обявиха, че ще се въздържат по проекта на коалиционния си партньор, защото бил най-близо до истината, но бяха категорично "против" другите два.

БСП са срещу френското предложение, защото има много неясноти по цитирания в него двустранен протокол. "Съгласни ли сте да одобрим нещо, макар и под условие, при положение, че нямаме контрол върху съдържанието на този протокол? Въпросът за съдържанието стои", настоя Кристиан Вигенин по време на дебата. И попита как министър в оставка ще може да подпише такъв протокол. По думите му френското предложение е стъпка в правилна посока, но има текстове, които пресичат червените линии на БСП. "Не сме готови на компромис по въпроса с езика днес. Трябва да продължим дискусиите и преговорите, за да постигнем предложение, което е адекватно", заяви той и поиска НС да не взима окончателно решение днес, тъй като компромис днес означава компромис с българския интерес. От "Възраждане" опитаха да протакат гласуването с всевъзможно прцедурни хватки, дори похвалиха социалистите, че имали правилна позиция.