Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рена Стефанова от “Продължаваме промяната” сключи споразумение с прокуратурата

Депутатката от “Продължаваме промяната” Рена Стефанова е сключила споразумение с прокуратурата за условна присъда от 3 месеца, а Софийският градски съд е одобрил наказанието в сряда, научи “24 часа”.

Стефанова беше един от народните представители, чийто имунитет беше поискан от Иван Гешев заради висящо разследване срещу нея. Причината е пътен инцидент, при който е пострадала жена. В деня на откриването на 47-ия парламент - 13 декември, Стефанова блъснала жена с колата си на столично кръстовище. Тя доброволно се отказа от имунитета си и заяви, че ще понесе отговорност, ако вината ѝ се докаже.

Освен 3 месеца условно адвокатката от Русе няма да може да шофира за същия срок.

Рена Стефанова се е явила лично с адвоката си на заседанието и е потвърдила волята си да сключи споразумение.

В деня на пътния инцидент Стефанова шофирала тойотата си по ул. “Одрин” в София, става ясно от обвинението. На кръстовището с бул. “Тодор Александров” завила наляво в посока центъра. В същото време жена пресичала натоварения булевард. На мястото има и светофар, който обаче пуска едновременно пешеходците и колите. Според прокуратурата Стефанова е бутнала жената по невнимание. Тя паднала на земята и си счупила 12-и гръден прешлен, което според НК е средна телесна повреда. В акта на съда е описано, че Рена Стефанова е нарушила два от членовете на Закона за движение по пътищата - не е била внимателна и предпазлива към пешеходците и е била длъжна да ги пусне да минат.

След като Гешев поиска имунитета ѝ, Рена Стефанова обясни, че се е движила с колата си зад голям черен джип и в последния момент е видяла пресичащата жена, която закачила със страничната броня. След това я откарала за преглед в болница, въпреки че тя не искала. Стефанова лично се обадила на полицията и дала обяснения. Тогава тя декларира готовност да понесе вината си, но попита прокуратурата за десетки шумни разследвания с корупционен характер, по които няма развитие с години.

Според одобреното споразумение Рена Стефанова ще плати и 1170 лв. разноски по делото.

Тя ще остане народен представител. Депутатите напускат събранието само ако са осъдени окончателно на ефективен затвор, и то за умишлено престъпление.