Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков в парламента
Снимка: Николай Литов
Кирил Петков в парламента Снимка: Николай Литов

Правителството на Кирил Петков падна. Вотът на недоверие, внесен от ГЕРБ, мина със 123 гласа "за" при гласуването в парламента. 116 депутати бяха "против" падането на кабинета.

Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, г-н Борисов, от Слави Трифонов и от г-жа Митрофанова, взе думата веднага след гласуването премиерът.

"Този вот е само една малка стъпка от един много дълъг път. Те не разбраха, че така не могат да спечелят българския народ. Обещаваме, че ще продължим в тази битка да отвоюваме държавата си и един ден ще имаме България без задкулисие и мафия, нормална и успешна европейска държава."

Интересното е, че при първото гласуване имаше разлика от 1 глас - 124 бяха "за" и 115 "против". След прегласуването подкрепата на кабинета се увеличи с един глас.

Моят глас, излезе, че съм гласувал против, но това не е вярно, обясни се от трибуната Рамадан Аталай от ДПС.

Това ще остане историческо събитие, коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Това бе първи вот на недоверие срещу кабинета "Петков". Той бе внесен от ГЕРБ заради икономическата и финансовата политика на кабинета.

Управляващата коалиция изгуби своето мнозинство в парламента след като Слави Трифонов изтегли министрите си. Недоволни от решението му, петима от депутатите му напуснаха група на "Има такъв народ". Те обаче не са достатъчни да осигурят нужните гласове за оцеляването на правителството, което е на кантар.

За гласуването на вота в парламента дойдоха премиерът Кирил Петков и министрите.

Този път Народното събрание събра кворум, след като сутринта след 3 опита за регистрация такъв нямаше и заседанието се провали. Официалната регистрация отчете 181 присъстващи в пленарната зала.

Шефът на групата на БСП Георги Свиленски предложи заседанието да се излъчва пряко по БНТ и БНР. Тъй като това е съдбоносен ден за гражданите и е важно те да разберат за какво и как гласуват представителите им тук, обясни той.

В това първо гласуване на заседанието се включиха 239 депутати.

Очаквайте подробности!