Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бус на полицията пред хотел “Маринела” преди 4 г., когато се проведе акцията на Специализираната прокуратура.
Бус на полицията пред хотел “Маринела” преди 4 г., когато се проведе акцията на Специализираната прокуратура.

Разпитани са малка част от свидетелите след 93 заседания за 2 г. и половина по делото срещу нея и съпруга Ветко

Инфлацията и увеличените разходи на домакинствата - това е един от мотивите, с които бизнес дамата Маринела Арабаджиева е поискала намаляване на паричната гаранция по делото срещу нея, съпруга ѝ Ветко и още 6-има души, подсъдими за данъчни престъпления и пране на пари.

Това става ясно от определение на Апелативния специализиран наказателен съд като втора инстанция. Първата е решила, че внесените вече по половин милион лева за свободата на Арабаджиева и съпруга ѝ са много, и е намалила сумите до 100 хил. В края на миналата седмица Маринела Арабаджиева е поискала още по-малка гаранция пред втората инстанция. Там е посочено, че освен инфлацията и увеличените разходи на домакинствата тя е с чисто съдебно минало, работи, има ангажименти със семейството си и безупречно поведение по делото срещу нея. Макар и намалена с 400 000 лв.,

гаранцията пак е

прекомерна и

надвишава

обичайната за

съдебната

практика,

посочва адвокат Ина Лулчева, която я защитава. Ветко Арабаджиев не е обжалвал намаляването на гаранцията до 100 хил. лева. Апелативният специализиран наказателен съд обаче отменя определението на първата инстанция и подсъдимите по делото остават със същите гаранции.

Акцията на Специализираната прокуратура срещу семейство Арабаджиеви започна на 31 август 2018 г. Тогава бяха арестувани синът им Вълчо, управители на фирмите им и счетоводители. Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха в чужбина и ги обявиха за издирване с Интерпол. Бяха задържани на 7 март 2019 г. в къщата на Георги Семерджиев - Жоро Шопа до Барселона. Той е един от най-близките приятели на Евелин Банев-Брендо. След като ги екстрадираха у нас, Ветко и Маринела Арабаджиеви дълго лежаха в ареста. Освободиха ги първо под домашен арест заради влошено здравословно състояние, а след това с парични гаранции от половин милион. 

Маринела и Ветко Арабаджиеви са на свобода с парични гаранции, а делото срещу тях ще продължи в Софийски градски съд наесен.
Маринела и Ветко Арабаджиеви са на свобода с парични гаранции, а делото срещу тях ще продължи в Софийски градски съд наесен.

Делото срещу тях започна през декември 2019 г. и още не е приключило. По него са проведени 93 заседания, а от определението на съда по мерките за неотклонение става ясно, че са разпитани незначителен брой свидетели. Причината е фактическата и правна сложност на делото, посочва съдът.

Обвиненията срещу фамилията са за периода от 2013 до края на август 2018 г. Те са за

организирана

престъпна група,

данъчни

престъпления и

пране на пари

Едно от тях е за неплащане на данъци в размер на 813 хил. лв.

Според прокуратурата те двамата заедно с Фиданка Стойчева (член на съвета на директорите на “Виктория корпорейшън груп”) са избегнали плащането и на 606 хил. лв. за различни данъчни периоди. Ветко и Маринела Арабаджиеви са изпрали според обвинителния акт сумата от 7,3 млн. лв., за която се твърди, че е получена от държавния бюджет с документи с невярно съдържание.

Отделно те двамата, синът им Вълчо и счетоводителките Ромелия Кирилова и Елена Караянева са обвинени за пране на 5,4 млн. лв., намерени в брой в офисите на Вълчо Арабаджиев.

Делото срещу Арабаджиеви и служителите им е едно от тези, които ще продължат в Софийския градски съд след закриването на специализираното правосъдие. 

Вълчо Арабаджиев (на преден план, в средата) лежа няколко месеца в ареста през 2018 и 2019 г., но сега е на свобода срещу 250 хил. лв.
Вълчо Арабаджиев (на преден план, в средата) лежа няколко месеца в ареста през 2018 и 2019 г., но сега е на свобода срещу 250 хил. лв.

В четвъртък продължава и гражданското дело на КПКОНПИ срещу Ветко Арабаджиев, съпругата му Маринела и 9 техни дружества. По него се иска отнемане на

незаконно

придобито

имущество за

379 млн. лв.

Това ще е първото открито заседание, показа проверка на “24 часа”. Разпоредителното е минало през януари. Тогава съдът е приел да гледа исковете на Антикорупционната комисия. Те са апартамент за 750 хил. лв. до Южния парк в София, дружествени дялове във фирми, 2,7 млн. лв., намерени в хотел “Маринела” през август 2018 г., акции за 50 млн. лв. от българска фирма, 7 млн. лв. от капитала на офшорка на Британските Вирджински острови, още толкова от фирма, регистрирана на Сейшелите, акции за 212 млн. лв. от капитала на “Захарен комбинат - Пловдив”, строяща се къща в “Бояна” и други.