Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тя не е създадена, за да прави коалиции, а за да ги разбива

Партията на Слави е странно политическо животно. Другите партии копнеят да се намърдат във властта, само ИТН бяга от нейните отоманки и други благинки.

Другите партийни лидери са общителни екстроверти, докато Слави се е скрил някъде като отшелник в пещера, от време на време изпраща месиански послания и избягва човешката гмеж. Даже собствените му депутати не очакват да го срещнат.

Какво е ИТН? Партия чук. Щом се заформи коалиция, този чук се стоварва върху хрупкавата й посуда и я разбива на парчета. Дотук ИТН погреба 2 парламента, а сега прави всичко възможно да ликвидира и третия.

Може ли да става дума за случайност?

Първи пример - през април миналата година ИТН нахлу в парламента с летящ старт, взе второто място и 51 мандата. Спокойно можеше да сглоби коалиция. Вместо това Слави прати шахматистката Антоанета Стефанова да вземе мандата със заръката да го върне “на секундата”. Защо? Защото “предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани. И това тяхното не е подкрепа, а зависимост”.

Че са вредни и алчни, може да е факт, но ако не бяха алчни – щяха ли да попаднат в парламента? Самият Слави не е благородна девица. Женен бе за една кауза – референдума от 2016 г., но в първия възможен момент я паряса.

Втори пример – изборите през юли. ИТН излезе на първо място с 65 мандата. Всички партии тръпнеха от мерак да се коалират. Това бе златният шанс на ИТН. Съвсем малко човещина - и можеше да вземе поне 10 сладки министерства плюс премиерския пост. И после да ръководи, да ръководи и да ръководи до втръсване.

Но не - Слави нарочно извади поредица от неприемливи фигури за постове. От друга страна, твърдо отказа да приеме харвардците, били хора на Прокопиев и мошеници.

Тогава се заговори гласно, че ИТН е проект на ДПС

Но за какво му е на ДПС да разтуря коалиция? То имаше 29 мандата, плюс 65 за своя филиал ИТН – общо 94. Мая с нейните 14 също се навърташе, а БСП с 43 бе готова да даде едно рамо.

Уви, тази възможност бе изпусната. По чия воля – ние кибиците не можем да знаем. Знаем само, че пред очите ни се изигра едно странно и нелогично театро.

И ето че дойде третият път - ноември 2021 г. На народа му писна от капризите на Слави и мандатите му се свиха от 65 на 25. От първа дупка на кавала ИТН стана пета. ДБ също пострада – от 34 мандатите й се свиха до 16. Явно, че и двете партии изпаднаха в екзистенциална паника. Неочакваният възход на “Продължаваме промяната” показа, че електоратът се е настроил да измете всички накуп и на тяхно място да сложи когото падне.

Няма как, трябваше да се прави коалиция. И ИТН преглътна и Кирил Петков, и Асен Василев, и мизерните 4 министерства, които не разпределят европейски пари. Но още тогава бе ясно, че щом подкрепата за ПП се уталожи, ИТН ще удари с чука.

Така и стана. Вече е ясно – ИТН не е създадена, за да управлява. Нейната задача е да разбива. Тя е партия чук, а политическата система е хрупкава стъклария.

Това обяснява и защо някои от депутатите на ИТН се държат толкова странно. Те нарочно играят роли, заимствани от театъра на абсурда. Или може би от “Параграф 22” на Дзоузеф Хелър. В какво се състоеше самият “параграф”? В това, че ако си луд, не трябва да изпълняваш бойни полети. Но ако поискаш да те освободят, значи не си никак луд. Абсурдно, но много логично, като култовите изяви на Тошко Йорданов.

Но ако ИТН е проект на ДПС,

защо му е да

държи отворена вратата на хаоса?

Нали ДПС е улегнала, умерена, конструктивна, диалогична и благоприлична партия?

Така е, но има един проблем – след драмата с “Кой” и катастрофата на КТБ нито една от големите партии не желае да се коалира открито с ДПС. Нито ГЕРБ, нито БСП, да не говорим за ПП и ДБ. Малките също бягат от ДПС като дявол от тамян.

Зад кулисите ДПС успява да постигне много, но не и да влезе в открита коалиция. Не и да вземе министерство. Така най-мъдрата партия е изпаднала в състоянието на любовница на женен мъж. В един момент тайните квартири и хотелските стаи не са й достатъчни – тя започва да копнее за обществено признание и официален статут. И какво друго да предприеме, освен да разбие брака на своя любовник? Започва да изпраща на съпругата му анонимни сигнали и неудобни снимки, организира неловки моменти, звъни по телефона и мълчи, а в един момент спира да мълчи. И щастливото семейство се разпада.

Та така и с политическите коалиции – ако се разпадат и разпадат, накрая избирателят ще изостави своите глупави претенции.

Вместо “Кой?” ще каже “Който и да е!”

И тогава ДПС ще си прибере официално земеделието, а защо не и финансите, и МВР, и Дирекцията на вероизповеданията, та най-сетне да поеме грижата за Светия синод.

Това според мен е планът. Уви, няма да се изпълни докрай. Още при следващите избори ИТН ще изпадне под бариерата и партиите ще могат спокойно пак да се коалират и коалират и пак да се коалират, докато окончателно се превърнат в коали*.

*Коалата е двуутробно животно, което се прави на мече, но не е. По цял ден дъвче евкалиптови листа.